標題 錦鯉養殖、愛好者與品評會

  • 新潟
類別:
地區的特產品 全年活動
媒體用途種類:
網頁 APP、QR Code等
字數:
501-750
編寫年度:
2021
地區協議會名稱:
Ojiya City
地點資訊:
Ojiya-shi , Niigata

Nishikigoi Breeding, Hobbyists, and Shows


Nishikigoi carp have been bred in Ojiya since the 1800s and are an important part of the town’s heritage. Koi farms and breeding techniques have been passed down for generations. Auctions take place from autumn to spring, drawing koi collectors from around the world. Breeders from all over Japan gather at annual nishikigoi shows, entering their most beautiful specimens for the chance to be declared “Grand Champion.”


Breeding nishikigoi

A large number of Japan’s nishikigoi breeders are based in the mountainous areas around Ojiya, where they raise the fish in terraced ponds. Throughout the spawning season, which lasts between April and early July, breeders carefully select koi to mate. Lineage and physical traits, such as brightness of color and body shape are among the factors that influence the matchmaking process. Once the fry are born, those with the most vivid and distinct patterns are selected and raised at the farm for eventual sale.


Water and soil quality play a vital role in raising healthy koi. The abundant snowmelt from the mountains around Ojiya supplies the ponds with fresh, clean groundwater, rich in minerals. Years of experience and observation have led farmers in the region to conclude that the type of soil in which ponds are dug plays a role in the healthy development of different varieties of koi. For instance, breeders believe that the multicolored Showa Sanshoku variety is suited to ponds dug in sandy soil, and that the red-and-white Kohaku thrives in clay-rich soil.


Koi reach a suitable size for sale in September the year they are born, and reach adulthood after two to four years. Auctions take place from autumn to spring in Ojiya and other nishikigoi hubs around Japan, such as Aichi and Hiroshima prefectures.


Ojiya’s nishikigoi fishery cooperative is made up of about 60 breeders, and the majority of the koi they raise are exported overseas.


Keeping nishikigoi as a hobby

In the 1960s, keeping nishikigoi gained widespread popularity in Japan, and began to be admired overseas. The development of modern shipping technology has made it easier to safely ship the carp over long distances, and the number of nishikigoi hobbyists around the world continues to grow. Koi adapt well to a variety of environments and can live for 30 to 40 years.


Showcasing Japan’s living jewels

Nishikigoi shows have been held annually around Japan from as early as 1912. These shows are an opportunity for breeders to showcase their most exceptional carp. The shows bring together koi enthusiasts and breeders from all over the world, during which the entries are appraised for their colors, shine, patterns, and numerous other traits. The shape of their body is particularly important—prize-winning nishikigoi tend to have spindle-shaped bodies with well-developed muscles along the spine.


The All Japan Nishikigoi Show, usually held in Tokyo, is considered one of the most prestigious. At the inaugural show in 1968, nishikigoi were dubbed Japan’s national fish. Since then, the show has been held annually in January, typically featuring around 1,900 fish. Other notable shows include the Zen Nippon Airinkai, held in November (the venue changes every year), and the All Japan Junior Koi Show, held in Niigata in April.


錦鯉 養殖、愛好家、品評会


錦鯉は1800年代より小千谷で飼育されており、この町の伝統の重要な一部となっています。鯉の養殖場や養殖技術は、何世代にもわたって継承されています。秋から春にかけてオークションが開催され、世界各地から鯉の収集家が集まります。日本全国の養殖家が、毎年開催される錦鯉の品評会に参加し、各自の最も美しい鯉を出品して「優勝」を目指します。


錦鯉の飼育

日本の錦鯉の養殖家の多くが、小千谷周辺の山がちな地域に拠点を置き、段になった池で鯉を育てています。4月から7月上旬まで続く産卵期を通して、養殖家たちはつがわせる鯉を慎重に選びます。血筋に加え、体色の鮮やかさや体型といった身体的特徴などが、つがわせる工程を左右します。稚魚が誕生すると、もっとも鮮やかで特徴的な模様を持つ鯉が選定され、販売に向けて飼育されます。


水と土壌の質は、健康な鯉の飼育において大きな役割を果たします。小千谷周辺の山々の豊富な雪解け水が、ミネラル豊富な、新鮮できれいな地下水を池に運んできてくれます。この地域の養殖家たちは、長年にわたる経験と観察により、池が掘られたところの土壌の種類が、様々な種類の鯉の健康な発育に影響を与えると結論しています。例えば、養殖家たちは、多色の「昭和三色」は砂土の池が適しており、赤と白の「紅白」は粘土が豊富な土でよく育つと考えています。


鯉は、生まれた年の9月に販売に適した大きさになり、2~4年後に成体になります。秋から春にかけて、小千谷、また愛知県や広島県といった錦鯉の養殖が盛んな日本の各地でオークションが行われます。


小千谷の錦鯉漁業協同組合は約60の養殖家から構成されており、養殖される鯉の多くが国外へ輸出されています。


趣味としての錦鯉の飼育

1960年代、錦鯉の飼育は日本で人気が広がり、海外でも高く評価されはじめました。現代の輸送技術の進歩により、鯉の安全な長距離輸送がより容易になり、世界各地の錦鯉愛好家は現在も増加中です。鯉は様々な環境によく適応し、30~40年生きることができます。


日本の生きた宝石の展示

錦鯉の品評会は、早くも1912年から、日本各地で毎年開催されています。これらの品評会は、養殖家たちが各自の最も優れた鯉を展示する機会となります。世界各地から鯉の愛好家や養殖家達が集まり、鯉の体色、輝き、模様、およびその他の数々の特徴に関する評価が行われます。体型が特に重要であり、入賞する錦鯉は、脊椎に沿ってよく発達した筋肉のある紡錘型の体型を持つ傾向があります。


東京で開催されるのが通例の全日本総合錦鯉品評会は、もっとも権威ある品評会の1つに数えられます。1968年の第1回品評会では、錦鯉が日本の国魚と位置づけられました。以来、同品評会は毎年1月に開催されており、通常は約1,900匹の鯉が出品されます。他の有名な品評会には、11月に開催される全日本愛鱗会の品評会 (開催地は毎年変わります) や、4月に新潟で開催される錦鯉全国幼魚品評会などがあります。


锦鲤养殖、爱好者与品评会


小千谷的锦鲤养殖始于19世纪,是本地传统的重要组成部分。这里的锦鲤养殖场和养殖技术已传承了数代。每年秋季到春季的几次拍卖会吸引着来自全球的锦鲤收藏家。在一年一度的锦鲤品评会上,全日本养殖户齐聚一堂,争相展示最美丽的锦鲤品种,以夺取“总冠军”的桂冠。


锦鲤养殖

日本的锦鲤养殖者很多都以小千谷周边山区为据点,他们在那里挖掘的梯田形鱼塘养殖鲤鱼。在4~7月上旬的整个产卵季,养殖户都在仔细遴选锦鲤配种。除了血统以外,色彩鲜艳度和体型等躯体特征都是配种时必须考虑的因素。等到鱼苗孵化后,再挑选斑纹最生动和独特的那些放进鱼塘精心养育,待价而沽。

想要锦鲤健康成长,水质和土质至关重要。小千谷周边山区丰沛的融雪能为鱼塘提供新鲜洁净而富含矿物质的地下水。本地区的养殖户根据多年的经验和观察总结出,不同品种的锦鲤对养殖鱼塘的土质要求各异,因此开掘鱼塘的土壤选择也不同。比如,色彩丰富的“昭和三色”适合养在沙土开掘的鱼塘里,“红白”则在粘土质的鱼塘中生长得最好。

到9月,锦鲤就能长到适合出售的大小,继续生长2~4年才能成年。小千谷的锦鲤拍卖在每年秋季至次年春季举办。日本其它锦鲤繁育中心,比如爱知县和广岛县的拍卖也都集中在这段时间。

小千谷的锦鲤渔业协同组合共有约60家养殖户,他们的锦鲤大部分出口海外。


锦鲤爱好者

20世纪60年代,养育锦鲤在日本盛行一时,海外也拥趸甚多。现代化的运输技术让长距离运送锦鲤越来越安全方便,全球的锦鲤爱好者人数也日益增长。锦鲤的环境适应能力强,寿命长达30~40年。


日本的“活宝石”品评会

早在1912年,日本各地就开始每年举办锦鲤品评会,这是养殖户展示他们最不同凡响的锦鲤的良机。会上,世界各地的锦鲤迷和养殖户齐聚一堂,对参赛锦鲤的色彩、光泽、斑纹以及各类特性进行评价。锦鲤的体型尤其重要,优胜锦鲤几乎都是具备纺锤形鱼身、背肌健壮结实的品种。

在东京举办的全日本综合锦鲤品评会,是公认最权威的展会之一。在1968年的首届品评会上,锦鲤被授予日本“国鱼”荣誉。从那以后,该品评会每年1月举办,通常会有大约1900尾锦鲤参赛。其它重要的锦鲤展还有每年11月由全日本爱鳞会举办的品评会(场地每年更换)和4月在新潟举办的国际锦鲤幼鱼品评会。

錦鯉養殖、愛好者與品評會


小千谷的錦鯉養殖始於19世紀,是當地傳統的象徵之一。這裡的錦鯉養殖場和養殖技術已傳承了數代。每年秋季到春季的幾次拍賣會吸引著來自全球的錦鯉收藏家。在一年一度的錦鯉品評會上,全日本養殖者齊聚一堂,爭相展示最美麗的錦鯉品種,以奪取「總冠軍」的桂冠。


錦鯉養殖

許多日本的錦鯉養殖者都以小千谷周邊山區為據點,他們在當地挖掘梯田形魚塘養殖鯉魚。每年4~7月上旬產卵季,養殖者都在仔細遴選錦鯉配種。除了血統以外,色彩鮮豔度和體型等軀體特徵都是配種時必須考慮的因素。等到魚苗孵化後,再挑選斑紋最生動和獨特的錦鯉放進魚塘精心養育,待價而沽。

錦鯉是否能健康成長,水質和土質至關重要。小千谷周邊山區豐沛的融雪能為魚塘提供新鮮潔淨而富含礦物質的地下水。當地養殖者根據多年的經驗和觀察總結出,不同品種的錦鯉對養殖魚塘的土質要求也不一,因此開掘魚塘的土壤選擇也不同。比如,色彩豐富的「昭和三色」適合養在沙土開掘的魚塘裡,「紅白」則在黏土質的魚塘中生長得最好。

到9月,錦鯉就能長到適合出售的大小,繼續生長2~4年才能成年。小千谷的錦鯉拍賣在每年秋季至次年春季舉辦。日本其他錦鯉繁育中心,比如愛知縣和廣島縣的拍賣也都集中在這段時間。

小千谷的錦鯉漁業協同組合共有約60家養殖戶,他們的錦鯉大部分出口海外。


錦鯉愛好者

1960年代,養育錦鯉在日本盛行一時,海外也有不少粉絲。現代化的運輸技術讓長距離運送錦鯉越來越安全方便,全球的錦鯉愛好者人數也日益增長。錦鯉的環境適應能力強,壽命長達30~40年。


日本的「活寶石」大展

早在1912年,日本各地就開始每年舉辦錦鯉品評會,這是養殖者展示他們最不同凡響的錦鯉的良機。會上,世界各地的錦鯉迷和養殖者齊聚一堂,對參賽錦鯉的色彩、光澤、斑紋以及各類特性進行品評。錦鯉的體型尤其重要,優勝錦鯉幾乎都是具備紡錘形魚身、背肌健壯結實的品種。

在東京舉辦的全日本綜合錦鯉品評會,是公認最權威的展會之一。在1968年的首屆品評會上,錦鯉被授予日本「國魚」榮譽。全日本綜合錦鯉品評會每年1月舉辦,通常會有大約1900尾錦鯉參賽。其他重要的錦鯉展還有每年11月由全日本愛鱗會舉辦的錦鯉品評會(場地每年更換)和4月在新潟舉辦的國際錦鯉幼魚品評會。

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