Title Himemasu

  • Aomori
  • Akita
  • Iwate
Topic(s):
Cuisine/Food Culture $SETTINGS_DB.genreMap.get($item) Public Works & Institutions (Museums, etc.)
Medium/Media of Use:
App, QR code, etc.
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
Towada-Hachimantai National Park

私たちヒメマスは陸封型のサケの一種で、一部の地域では「コカニーサーモン」と呼ばれています。「陸封型」である私たちが海に帰ることはありませんが、美しい十和田湖で残りの人生を過ごせるのなら本望です。私たちヒメマスの祖先がこの湖に辿り着いたのは、100年以上前のことです。ですが自分たちで泳いで来たわけではありません。というのも、十和田湖に祖先を連れてきたのは人間たちだからです。冷たく澄んだ水は、祖先が住むのに最適でした。餌となる美味しいミジンコも豊富でした。湖まで足を運べば、自分の目で確かめることもできます!


和井内貞行とヒメマス


かつて十和田湖には食用魚がいませんでした。20世紀はじめ、和井内貞行(1858年~1922年)という男性が、地元民に新鮮な魚を食べさせることを夢見ていました。コイやマスを養殖する試みは上手くいきませんでしたが、1905年、和井内はついにヒメマスの繁殖に成功しました。


1895年、北海道阿寒湖を原産とするヒメマスが支笏湖に移入されました。和井内貞行はこの例に倣い、1905年に支笏湖から繁殖用のヒメマスを運び出しました。今日に至るまで、秋になると卵の採取が行われ、地元のふ化場でふ化と繁殖がなされます。春には幼魚の放流が行われています。


ヒメマスは十和田湖の珍味です。ぜひこちらにいらっしゃる間に味わってみてください!


We himemasu are a species of landlocked salmon called kokanee salmon in some parts of the world. “Landlocked” means that we never return to the sea, but we are more than happy to spend all our days in beautiful Lake Towada. Our ancestors first arrived in this lake more than 100 years ago. They didn’t travel here themselves, though—it was humans who brought them here. The water was cold and clear, and it suited them very well. There were also plenty of tasty water fleas to feed on. If you go out to the lake, you can see them for yourself!


Wainai Sadayuki and Himemasu


Long ago, there were no edible fish inhabiting Lake Towada. In the early 20th century, a man named Wainai Sadayuki (1858–1922) had a dream that locals would be able to eat fresh fish. His attempts at cultivating carp and masu salmon were unsuccessful, but in 1905, Wainai succeeded in breeding himemasu.


Originally native to Lake Akan in Hokkaido, himemasu salmon were successfully moved to Lake Shikotsu, Hokkaido in 1895. Following this example, Wainai Sadayuki imported fish from Lake Shikotsu for breeding in 1905. To this day, eggs are collected in autumn, hatched and bred at the local hatchery, and then the fingerlings are released in the spring.


Himemasu salmon is a Lake Towada delicacy, so be sure to try it while you are here!


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