Title The Lake Towada Ecosystem and Himemasu Salmon

  • Aomori
  • Akita
  • Iwate
Topic(s):
Nature/Ecology Cuisine/Food Culture $SETTINGS_DB.genreMap.get($item)
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
Towada-Hachimantai National Park

十和田湖の生態系とヒメマス


十和田湖は複数の火山噴火から生まれた二重カルデラ湖です。特有の自然環境と野生生物が評価され、国の特別天然記念物に指定されています。また、その高い学術的価値から、十和田八幡平国立公園内で特別地域として保護されています。


かつて十和田湖には食用魚がいませんでした。20世紀はじめ、和井内貞行という男性が、地元民に新鮮な魚を食べさせることを夢見ていました。コイやマスを養殖する試みは上手くいきませんでしたが、1905年、和井内はついにヒメマスの繁殖に成功しました。この地には1906年に建てられた和井内ふ化場の跡地が残っています。和井内による養殖は湖畔に暮らす人たちの生活を支えていました。隣で操業するふ化場は、今日も当時の伝統を伝えています。


コカニーサーモンとしても知られるヒメマスは、もともと淡水湖や川で繁殖するベニザケでした。成魚は海で生活します。その後進化して生涯を淡水で過ごすようになりました。4年で成魚まで育ち、約25センチメートルまで成長します。


The Lake Towada Ecosystem and Himemasu Salmon


Lake Towada is a double caldera volcanic lake created by multiple volcanic eruptions. Due to its unique environment and wildlife, the lake has been designated a Special Natural Monument of Japan, as well as a scientifically valuable site within the Towada Hachimantai National Park.


Initially, there were no edible fish inhabiting the lake. During the Meiji era (1868–1912), a man named Wainai Sadayuki had a dream that locals would be able to eat fresh fish. Attempts at cultivating carp and masu salmon were unsuccessful, but in 1905 Wainai succeeded in breeding himemasu salmon. This place marks the ruins of the original Wainai Hatchery, built in 1906. Wainai’s fish cultivation supported the lives of those living by the lake, and the adjacent modern day hatchery carries on that tradition today.


The himemasu salmon (also known as landlocked kokanee salmon) was originally a sockeye salmon that bred in fresh water lakes and rivers but spent its adult life in the ocean. It has evolved into a species that lives its whole life in fresh water. The fish mature at age 4 and grow to approximately 25 centimeters long.


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