Title Takachiho Beef

  • Miyazaki
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
orutakachihokankochiikizukurikyogikai

高千穂牛


高千穂牛は、高千穂育ちの高千穂特産品です。これは地元の野草と祖母連山より湧き出る名水で飼育された日本黒毛牛です。この高千穂牛は、2007年に開催された「和牛オリンピック」として知られる第9回全国和牛能力共進会においてその品質が認められ、内閣総理大臣賞を受賞しています。高千穂の霜降り牛は、特に品質の良いさしが適度に入り、柔らかい舌触りが人気です。


高千穂牛は、高千穂地区の厳選された地域で生産、肥育され、高千穂家畜市場に上場された、格付け等級A4以上の和牛であると厳密に定義されています。この周辺に約50万頭いる牛のうち、毎年600頭が宮崎牛として出荷されます。このうちわずか200頭だけが「高千穂牛」と認められます。年間出荷量は制限されているため、県外の市場に出ることはほとんどありません。その代わり、高千穂牛は、高千穂の特産品となり、県内外から高千穂牛を求めて焼肉初栄や、和(なごみ)などのレストランへやってきます。(和では高千穂牛の販売もしています。)


レストラン和の外には、2頭の伝説となった高千穂牛の銅像があります。一頭は、西日本で22万頭を超える子牛を世に送り出したとされる伝説の種牛の安平号を追悼したものです。もう一頭は、その母親です。高千穂地域では、何世代も農耕や運搬目的の牛(work cow)を飼育してきました。明治時代(1868-1912)、組織的な努力と家畜生産性を高めるため、乳牛の改善から取り組み始めました。安平号のような種牛は繁殖のために、神戸や大阪など他の地区との間で、品種改良のため交換され始めた。高千穂地域では、昭和時代(1926-1989)から、肉牛の飼育を始め、細心の注意を払い肥育が行われています。高千穂牛の戸籍は、しっかり管理されており、地元の牛の系図は、人の系図よりも正確にさかのぼることができます。

Takachiho Beef


Takachiho beef is a locally raised, locally enjoyed specialty. The beef comes from Japanese black cattle who graze on locally produced feed and drink from the spring water of Mt. Sobo. Takachiho beef has gained national recognition in Japan for its quality and took the Prime Minister’s Award in 2007 at the Ninth National Japanese Beef Ability Expo, commonly known as the “Wagyu Olympics.” Takachiho’s marbled meat is particularly renowned for its high-quality fat distribution and tenderness.


Takachiho beef is strictly defined as Japanese “Wagyu” beef that is A4 range quality or higher from cows born and raised within select districts of the Takachiho area. The cows must also be fed and processed by specific Takachiho livestock organizations. Out of about 500,000 cows in the area, 600 are groomed each year for Miyazaki beef. Of these, only 200 become “Takachiho beef.” The amount produced yearly is limited, so it’s rarely shipped to outside locations. Instead, it has become a Takachiho specialty that draws fans from around the nation and abroad to local restaurants, such as Yakiniku Hatsuei and Nagomi. (Note: Nagomi also sells Takachiho beef in its deli.)


Outside Nagomi are two cow statues that attest to Takachiho’s cattle-raising heritage. One commemorates a famous breeding bull named Yasuhirago, who is said to have sired over 220,000 cattle throughout western Japan. The other statue is Yasuhirago’s mother. In the Takachiho area, work cows have been raised for generations. Systematic efforts to improve and breed better stock began in earnest in the Meiji period (1868–1912), during which the initial focus was on milk production. Breeding bulls such as Yasuhirago were exchanged with other regions including Kobe and Osaka in order to foster favorable traits. The Takachiho area began to raise beef cattle in the Showa period (1926–1989) and has carried on with this tradition ever since with great care. The generations of Takachiho cattle are said to be so well-documented that local cows’ lineage can be traced back with greater accuracy than can that of the townspeople.

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