Title Kamairicha (Tea)

  • Miyazaki
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2018
Associated Tourism Board:
orutakachihokankochiikizukurikyogikai

釜炒り茶 


釜炒り茶は、高千穂地域の特産品で、宮崎県西臼杵郡周辺に限られて作られています。統計では、全国の緑茶の約1%の生産量です。色は、他の緑茶に比べるとやや澄んでいて、若干熱めのお湯が適しています。釜炒り茶は、芳しく豊かな香りがします。味はさっぱりしていて、独特の口あたりは中国茶と似ています。


ほとんどの緑茶は蒸して作りますが、釜炒り茶は、「釜炒り」製法で作ります。生茶を注意深く釜の中で炒り、そして揉みながら乾燥させます。この時茶葉は、丸みを帯びた形状になります。また、茶葉は中国の烏龍茶のように酸化させません。


釜炒り茶の作り方は手間かかり、作られる量は限られているため、とても貴重です。それでも高千穂地域では、このお茶は古来より生活に欠かせない日常茶です。現在、高千穂地域には、33の家族経営の茶園があり、丁寧に栽培し釜炒り茶の伝統を守っています。この中の一つ甲斐製茶園(甲斐家の茶園)は、2015年の全国茶品評会の香りお茶部門で、農林水産大臣賞を受賞しました。


Kamairicha (Tea)


A specialty of the Takachiho area, kamairicha is a tea almost exclusively made in the surrounding Nishiusuki District of Miyazaki Prefecture. Statistically, this variety of tea makes up about one percent of all green tea made in Japan. It is lighter in color than other green teas and served at a slightly warmer temperature. Kamairicha has a flavor comparable to some Chinese teas and is appreciated for its rich fragrance.


Most Japanese teas use a steaming process, but kamairicha is made through a “pan-roasted” technique that carefully heats, turns, and massages fresh leaves, giving the tea a signature curly-edged look. The tea is not allowed to oxidize through exposure to air, making it distinct from some popular Chinese teas like oolong.


The intricacy of the creation process leads to production of smaller batches, making kamairicha a delicacy. Even so, in the Takachiho area this tea has been a daily staple for centuries. Today there are thirty-three tea farms in the area, all family-owned and run, that continue to carefully cultivate and protect their tea heritage. One of these farms, Kai Seicha-en (Kai Family Tea Farm), was recognized with a Minister of Agriculture, Forestry and Fisheries Award in 2015 for the superior fragrance of their tea.


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