Title Sake

  • Niigata
Topic(s):
Activities Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Sado City

日本酒


佐渡島は、新潟県全般と同じく、米とそれを使って醸造される辛口の日本酒で有名です。佐渡にはかつて200軒もの酒蔵が存在していましたが、今では5軒を残すのみとなりました。北雪酒造では、世界中の高級レストランで提供される大吟醸(最高級の日本酒)「YK35」を製造しています。加藤酒造店は、純米酒(アルコールや砂糖を添加しない純粋な日本酒)の金鶴で有名です。尾畑酒造は若い夫婦が経営し、真野鶴ブランドで名を馳せると共に、尾畑の酒を製造する酒蔵を昔の学校内につくった、学校蔵プロジェクトなどの革新的な事業で知られています。天領の里は天領盃ブランドを製造し、佐渡で一番小さな蔵元である逸見酒造は、至ブランドや真稜ブランドを有し、明治時代(1868–1912年)から酒造りを手掛けてきました。


酒蔵ツアーでは舞台裏も見ることができ、日本酒のボトルは家に持ち帰る特別なお土産に最適です。高品質であるにもかかわらず、佐渡で製造された日本酒の価格は比較的安価です。軽めの味とフルーティーな香りがする本醸造タイプの酒は、初めての人におすすめです。


Sake


Sado Island, like Niigata Prefecture in general, is famous for its rice and for the dry sake (karakuchi) that is brewed from it. Sado was once home to 200 sake breweries, but now only five remain. Hokusetsu Shuzo produces YK35, a daiginjo (the highest-grade sake) which is served in luxury restaurants around the world. Kato Shuzoten is famed for Kintsuru, a junmai (pure sake made without added alcohol or sugar). Obata Shuzo is run by a young couple and is known for both its Manotsuru brand and for innovative undertakings such as the gakkogura project, in which a brewery to produce Obata’s sake was built inside a former school. Tenryo no Sato makes the Tenryohai brand, while Henmi Shuzo, the smallest brewery on Sado and the owner of the Itaru and Shinryo brands, has been brewing sake since the Meiji era (1868–1912).


Brewery tours are available for a behind-the-scenes look, and a bottle of sake makes for a special souvenir to take home. Despite its high quality, the price of sake produced on Sado is relatively low. The honjozo type, which has a light taste and fruity aroma, is recommended for first-timers.


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