Title Togakushi Soba

  • Nagano
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
naganoshitagengokaisetsukyogikai
Associated Address:
3517 Togakushi, Nagano-shi , Nagano

戸隠そば

戸隠におけるそばの歴史は平安時代(794~1185年)にまで遡り、山で修行に励む僧侶の食料として使われていました。そば粉から作られるそばは元々、現在の形状と異なるもので、そば粉と水だけを混ぜて生地を作り、修行中に持ち運びやすい形にしていました。 次第に生地を団子状に丸めて焼くようになり、「そば餅」となったと伝えられています。

そして江戸時代(1603~1867年)、麺状にする技術が江戸(現在の東京)の僧侶によって伝えられました。その後、そばは宿坊に滞在する巡礼者のために提供されるようになり、戸隠の宿坊で習慣となりました。

現在、戸隠そばは通常、5つに分けた麺を輪っか状にして竹皿に盛り提供されます。このスタイルは「ぼっち盛り」として知られ、戸隠特有のものです。これは戸隠の5つの寺院および神社を表しているという説があります。

戸隠のそば職人は伝統的に地元で栽培・生産された蕎麦を使用します。そばを盛る竹皿は「戸隠竹細工」として知られる地元の工芸品で、すべて手作業で作られています。

戸隠ではそば屋が容易に見つかり、戸隠神社中社の門前に軒を連ねています。

※そばは音を立てながら啜って食べるのが作法です。そばの風味がより一層引き立つと言われています。


Togakushi Soba

The history of soba in Togakushi dates back to the Heian period (794–1185), when it served as provisions for monks undergoing ascetic training in the mountains. Made from buckwheat, soba originally bore little resemblance to its present-day noodle form: the soba flour was simply mixed with water, making a dough that could be easily carried during a day of training. It is believed that eventually this soba dough started to be used to make grilled dumplings, soba-mochi.

In the Edo period (1603–1867) the technique of making noodles was introduced to Togakushi by a monk from Edo (present-day Tokyo). Soba noodles began to be served to visiting pilgrims staying at the shukubo worshipers’ inns, and over time this became the custom at shukubo throughout Togakushi.

Today, soba noodles in Togakushi are usually served in five looped portions on a bamboo tray. This serving style is known as botchi-mori, and is unique to Togakushi. One theory for the origin of this practice is that the five portions represent the five shrines of Togakushi. Togakushi’s soba chefs have traditionally used soba grown and produced locally in Togakushi. The bamboo trays on which soba is served are made entirely by hand, in the local craft known as Togakushi takezaiku.

Soba restaurants are easy to find in Togakushi. Many of them are located in the area near Chusha Shrine.

* Note that slurping soba noodles is an integral aspect of soba etiquette, as it is said to add to the taste.


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