Title Moriki Brewery

  • Mie
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Iga-Ueno Tourist Association
Associated Address:
122-4 Ueno marunochi, Iga-shi , Mie

森喜酒造場

1893年に設立された森喜酒造場は、5世代にわたって同じ家族の所有で経営されてきた。多くの酒造場とは異なり、森喜酒造場は依然として従来の酒造りの方法に依存している。米は燃料油ボイラーで加熱された甑で蒸され、その日本酒の一部は手で混ぜられている。 森喜酒造場を際立たせるもう一つの特徴は、杜氏が女性であることである。その杜氏は森喜るみ子さんという。

女性は伝統的に酒の醸造と販売に参加することを禁じられてきたが、るみ子さんは決してその伝統に負けなかった。1980年代後半、彼女と夫の秀樹氏は、醸造場で父親に加わり、蔵元でありながら杜氏となる道を選び修行したのである。るみ子さんは自分の酒を造り始めた頃、「夏子の酒」という漫画を読み、漫画の作者である尾瀬あきら氏と友達になった。そして、1992年には尾瀬あきら氏が描いたるみ子さんの肖像をラベルとして瓶に貼り、自身のブランド「るみ子の酒」をデビューさせた。

酒造場の所有権を引き継いで以来、るみ子さんと彼女の夫は焦点を移し、伝統的な技法と現代的な技法の両方を駆使し、高級純米酒だけを生産するようになった。野生酵母と地元産の原料を使用する森喜酒造場は非常にユニークである。実際、有機米の一部は酒造場の近くで育てられている。杜氏として30年を経たいまでも、るみ子さんは、家族が何世紀にも渡って引き継いできた伝統を守るだけでなく、より新しい大胆な風味の日本酒の醸造にも取り組んでいる。


Moriki Brewery

Established in 1893, Moriki Brewery has been owned by the same family for five generations. Unlike most breweries, Moriki still relies on traditional methods: the rice is steamed in a metal tub heated by burning oil, and some of their sakes are mixed by hand. Another thing that sets Moriki apart is its female tōji (master brewer), Moriki Rumiko.

Women were traditionally forbidden to participate in the brewing and selling of sake, but Rumiko has not let that stand in her way. During the late 1980s, she and her husband, Hideki, joined her father at the brewery, where they learned how to become tōji as well as kuramoto (brewery owners). Around the time Rumiko began brewing her own sake, she read a manga called Natsuko no Sake, about a novice female tōji. She befriended the manga’s creator, Oze Akira, and in 1992 debuted her own brand, Rumiko no Sake, labeled with a portrait of Rumiko that was drawn by Oze.

Since assuming ownership of the brewery, Rumiko and her husband have shifted its focus, producing only premium junmai sake using both traditional and modern techniques. Moriki is also unusual for its use of wild yeasts and locally sourced ingredients. In fact, some of the organic rice is grown near the brewery itself. After 30 years as tōji, Rumiko is still committed to brewing newer, bolder flavors, as well as continuing her family’s centuries-old traditions.


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