Title Eating in Teshikaga—local delicacies

  • Hokkaido
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
akammashukokuritsukoemmankitsupurojiekutochiikikyogikai(teshikagamachi)

弟子屈での食事ご当地グルメ

弟子屈のレストランを訪れる人々は「摩周」の名のつく食べ物があると気づくことでしょう。これは、弟子屈の位置する阿寒摩周国立公園の東の部分にある摩周エリアに関連したものです。摩周ブランドの食べ物は多くの場合、生産が限られているため貴重なものとなっており、スーパーマーケットでは通常入手できないこともあります。


摩周蕎麦


摩周蕎麦の実は限定して生産されており、このブランドの蕎麦は貴重になっています。通常の蕎麦の麺は黄茶色をしていますが、摩周蕎麦の実は通常の蕎麦の実よりも早く収穫されるため、麺はライトグリーンの色をしています。弟子屈エリアには打ち立ての摩周蕎麦を出す専門店も何軒かあります。


摩周メロン


弟子屈では8月の初めから9月の初めまでの間、摩周メロンを試食することが出来ます。このメロンは高い糖分を含み、それによって、他種のメロンよりも甘くなっています。摩周メロンは生産量が限られているので、スーパーマーケットでは購入できません。ですが、弟子屈の訪問客は摩周メロンを900草原や摩周温泉道の駅といった観光地で購入することが出来ます。


摩周豚と摩周牛


摩周豚と摩周牛は地方で育てられています。摩周豚は弟子屈の南にある飼育場で育てられています。海藻を餌の一部として与えているので、その結果、より甘みのある肉になります。摩周豚は通常、タレに漬けられた後ご飯の上に重ねられてのせられ、豚丼として出されます。

摩周黒和牛は和牛ブランドの中でも最も高いランクのA5ランクの和牛として認証されています。


その他の弟子屈の主要産物


弟子屈の農家は様々な種類のジャガイモを育てており、多くの弟子屈の飲食店で主要な料理となっています。その他の共通した作物は大豆で、この地方への訪問客は弟子屈の食堂で豆腐や味噌として他の料理と一緒に食べることが出来、またお土産として持ち帰ることもできます。弟子屈マンゴー農家は、その甘くて黄金のフルーツをグリーンハウスの中で栽培することに成功し、また、弟子屈のミルクブランドである牛のおっぱいは放牧された牛から採られたリッチでクリーミーなミルクです。


多くのローカルの特産品販売店で弟子屈の特産物を売っています。もし購入前にどうしても試してみたいようでしたら、大きなインフォメーションセンターかつフードマーケットである摩周温泉道の駅でいろいろな種類のご当地の食べ物の味を試すことが出来ます。


Eating in Teshikaga—local delicacies


Visitors to Teshikaga’s restaurants will notice a number of specialties labeled “Mashu”. This is a reference to the Mashu area—the eastern section of the Akan-Mashu National Park in which much of Teshikaga is located. Mashu-branded foods are hard to find elsewhere, as they are only produced and grown in limited quantities and are generally unavailable in supermarkets.


Mashu soba (buckwheat noodles)

The limited cultivation of Mashu buckwheat makes this brand of soba rare. The noodles have a light-green hue—unlike the yellow-brown of standard soba noodles—because Mashu buckwheat is harvested earlier than other kinds of buckwheat. There are several specialty restaurants that serve freshly made Mashu soba in the Teshikaga area.


Mashu melon

Mashu melon can be found in Teshikaga between early August and early September. The high sugar content makes this melon sweeter than other varieties. Because it is grown in limited quantities, Mashu melons are not sold in supermarkets but can be purchased at tourist spots such as 900 Grassland (Kyu-maru-maru Sogen) and the Mashu Onsen Roadside Station.


Mashu pork and beef

Mashu pigs and cattle are locally bred. Mashu pork comes from a farm in southern Teshikaga. The pigs’ regular diet includes seaweed, which makes the meat sweeter than other types of pork. Mashu pork is most often served marinated and then layered on rice as buta-don. Mashu wagyu black beef has been certified as A5 rank wagyu, which is the highest rank among wagyu brands. The tender meat comes from locally bred cattle and is frequently served as steak or in hamburger form.


Other Teshikaga staples

Farmers in Teshikaga grow many varieties of potatoes, which appear as staple ingredients in many of the dishes available at Teshikaga restaurants. Soybeans are another common crop; visitors to the area can find them in Teshikaga eateries in the form of tofu or miso paste (among other dishes) and in gift packs to take home. Teshikaga farmers have had success in cultivating sweet, golden mangoes in their greenhouses. Also look for the rich and creamy Ushi no Oppai (cow’s udder) brand of Teshikaga milk, which comes from a free-ranging herd.


Many local outlets sell Teshikaga specialties. If you are keen to try before you buy, you can sample many kinds of local fare at the Mashu Onsen Roadside Station, a large information center and food market in the center of the town of Teshikaga.


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