Title Intertidal Zone—Tsubaki Island Seaweed Forest

  • Miyagi
Topic(s):
Nature/Ecology National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
sanrikufukkokokuritsukoentagengokasokushinkyogikai

磯—椿島の藻場

地元の人に青島と呼ばれることもある椿島は、南三陸・海のビジターセンターから見える無人島です。椿島自体も人目を引きますが、本当の自然の驚異はこの島の周辺、志津川湾の水面下にあります。そこは、正に海藻の森です。この水中の森には、魚、カニ、エビ、タツノオトシゴ、ヒメイカ、クラゲなど、多種多様な生物が生息しています。

海藻自体も多様で、それぞれの海藻は独自の特徴を持っています。ワカメとマコンブは両方茶色の海藻で、日本料理によく使われます。また、アマモをはじめとして、長さ数メートルにまで成長し、他の海の生物に養分とすみかを提供する数々の海草も生育しています。

南三陸・海のビジターセンターは、海藻の森の植物に触れてみたい人のために、色々な種類の海藻を使ってポストカードを作るワークショップを提供しています。


Intertidal Zone—Tsubaki Island Seaweed Forest

Tsubaki Island, sometimes called Aoshima by local residents, is an uninhabited island visible from the Minamisanriku Marine Visitor Center. The island itself is eye-catching, but the real natural wonder lies around it, below the surface of Shizugawa Bay: a veritable forest of seaweed. A diverse array of life forms inhabit this underwater forest, from fish, crabs, and shrimp to seahorses, pygmy squid, and jellyfish.

The seaweed itself comes in many varieties, each with its own unique characteristics. Wakame and makonbu are both brown seaweeds often used in Japanese cuisine. There are also numerous seagrasses, such as eelgrass, that grow to several meters in length and provide sustenance and shelter for other marine life.

For visitors interested in getting a hands-on experience with specimens from the underwater forest, the Minamisanriku Marine Visitor Center conducts workshops on creating postcards using different types of seaweed.


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