Title The Origins of Wasabi

  • Nagano
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
azuminoshikaigaipuromoshonkyogikai
Associated Address:
6000 Toyoshina, Azumino-shi , Nagano

わさびの起源


わさびは、多くの日本料理、特に寿司や刺身に添えられるぴりっと辛い緑色のペーストです。日本原産のワサビア・ジャポニカという植物の茎の太い部分または地下茎(よく誤解されますが、根ではありません)から作られます。涙が出るほど舌を刺す刺激は、強力ですが短時間で引きます。


他の植物と同じように、わさびは当初その薬効のために使われたと考えられており、記録からは飛鳥時代(552-645)に既に用いられていたことが伺えます。室町時代(1136-1573)の本がわさびを刺身の薬味として紹介したことからも分かるように、わさびは裕福で有力な人々に好まれました。18世紀までには、人気の高まりつつあった寿司とともに食べるのが定番になりました。安曇野地域での栽培は、約140年前、明治時代(1868‐1912)中期ごろに始まりました。


その他のメリット


最高級ビーフの付け合わせに使われるのをはじめとして、わさびは西洋料理の世界にも広がっています。しかし、わさびの良い効果はその風味とピリッとした辛味だけではありません。古代の人々は、918年編纂の薬草辞典「本草和名(ほんぞうわみょう)」にわさびを採録しました。今日、多くの人がわさびには抗菌作用、抗がん作用、抗炎症作用があり、また、血液凝固を遅らせ骨の成長を促すために使用できると信じています。


The Origins of Wasabi


Wasabi is a pungent green paste served as a condiment with many Japanese dishes, particularly sushi and sashimi. It comes from the thick part of the stem, or rhizome (not the root, a common misconception), of the Wasabia japonica plant, native to Japan. Wasabi’s eye-watering, tongue-tingling effects are powerful but short-lived.


Like other botanicals, wasabi is thought to have first been consumed for its medicinal properties, with records suggesting it was used as far back as the Asuka period (552–645). A book from the Muromachi period (1336–1573) introduced wasabi as a condiment for sashimi, and as such it was a favorite among the wealthy and powerful. By the eighteenth century, it had become a standard accompaniment to the increasingly popular sushi. Cultivation in the Azumino area only began some 140 years ago, around the middle of the Meiji era (1868–1912).


Other Benefits


The use of wasabi has expanded into the world of Western cuisine as well, to compliment dishes such as top-quality beef. But the flavor and spicy kick are not the plant’s only pleasing effects. The ancients included wasabi in the Honzo wamyo, a dictionary of medical herbs compiled in the year 918. Today, many people believe that wasabi has antibacterial, anticancer, and anti-inflammatory effects and can be used to slow blood clotting and stimulate bone growth.


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