Title Tosashimizu and Shimizu Mackerel

  • Kochi
Topic(s):
Cuisine/Food Culture National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Ashizuri-Uwakai National Park

土佐清水と清水サバ


清水サバは土佐清水で漁獲され、生きたまま買い手に出荷されるゴマサバのブランド名です。漁獲した魚を生きたまま維持する慣習は1990年代に始まりました。土佐清水沖ではよくサメ釣りが行われていますが、その時にエサとして使う生きたサバがとても美味しいことに地元の漁師たちが気づき、単独で売れるかもしれないと考えたのです。清水サバは現在人気が高く、土佐清水から毎年出荷される40,000匹のサバのほとんどが、最終的に東京の飲食店のテーブルに並びます。


[キャプション]

延縄漁法はゴマサバを一匹ずつ捕まえるために用いられます。

1. 魚は生きたまま捕らえられ、船の上の温度調整されたタンクの中に入れられます。

2. 魚は人の手に触れないようにします。手で触ると品質に影響が出る場合があるからです。

3. 土佐清水市場に着くと、魚は船からより大きな生簀へと素早く移されます。

4. 魚は1日か2日生簀の中に入れたまま泳がせ、ストレスを和らげてから消費者に向け出荷されます。


なぜ足摺岬沖は漁業に最適なのか

足摺岬と土佐清水地域の漁業は、海流と海中地形の思いがけない相互作用からメリットを得ています。南から海岸に沿って流れる黒潮が足摺岬沖の海底のくぼみにぶつかると、それらの小さなくぼみに集まった栄養分が渦を巻いて上昇し、大量の魚を引きつけるのです。


Tosashimizu and Shimizu Mackerel


Shimizu mackerel is the brand name for blue mackerel caught in Tosashimizu and shipped alive to buyers. The custom of keeping caught fish alive began in the 1990s, when local fishermen realized the live mackerel they used as bait when fishing for sharks, which are common outside Tosashimizu, were so tasty they could be sold in their own right. Shimizu mackerel is now in high demand, and most of the 40,000 fish shipped from Tosashimizu each year end up on restaurant tables in Tokyo.


[Captions]

Longline fishing is employed to catch blue mackerel one by one.

1. The fish are caught alive and put in temperature-controlled tanks on the boats.

2. The fish are kept untouched by human hands, as this could affect the quality.

3. Upon arrival at Tosashimizu Market, the fish are moved quickly from the boats into larger pools.

4. The fish are left to swim in the pools for a day or two to relieve stress before they are shipped to consumers.


Why the sea off Cape Ashizuri is ideal for fishing

Fishing in the Cape Ashizuri and Tosashimizu region benefits from a fortuitous interplay of ocean currents and underwater topography. The Kuroshio Current flows along the coast from the south. When it collides with depressions in the sea bed right outside Cape Ashizuri, nutrients gathered in these small valleys swirl upward, attracting fish in remarkable numbers.


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