Title Bungotakada Soba

  • Oita
Topic(s):
Activities Regional Specialties National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
setonaikaikokuritsukoembungotakadashitagengokaisetsukyogikai
Associated Address:
3-1-1 Otemachi, Oita-shi , Oita

豊後高田そば

そば(蕎麦麺)は豊後高田の地元主要産物であり、蕎麦は年に2回、春と秋に栽培されます。年に2回収穫できるため、7月と11月に新鮮な「新そば」を味わうことができます。比較的暑い時期にそばの需要は特に高く、ざるそば(つゆと一緒に出される冷たい蕎麦麺)は特に人気があります。

豊後高田は春そば、春季のそばについては西日本で最大の栽培面積を誇り、春(3月下旬~4月上旬)に作付けされ、6月ごろに食されます。豊後高田に特有の特徴は、蕎麦の収穫と麺の生産がすべて同じ地域で行われることです。そのため豊後高田のそばは、訪問者が地産地消を楽しめる本当の意味での地元料理となっています。


豊後高田のそば職人は、そば道場(学習に没頭できる空間)で訓練コースを修了することができ、この地でビジネスを始める前に免許取得に必要なスキルを習得することができる一つの方法です。正規の豊後高田そばと見なされるには、使用する蕎麦は地元産であり、麺は手づくりでなければなりません。また、そばはそば作りの三つの”立て(動作が終わったばかりの状態)”に従わなければなりません:挽き立て(挽き終わったばかり)、打ち立て(打ち終わったばかり)、ゆで立て(配膳する直前にゆでた状態)。豊後高田市には現在、この独特のそばを出すことを許可されたレストランは12店あります。


Bungotakada Soba

Soba (buckwheat) noodles are a local staple in Bungotakada, where buckwheat is cultivated twice a year—once in spring and then again in the autumn. Bungotakada boasts the largest area of buckwheat cultivation in Western Japan for haru soba, or spring soba, which is planted from late March to early April and harvested around June. This biannual harvest means that diners can enjoy eating fresh “new soba noodles” in both June and November. Demand for soba is particularly high in warmer months when zaru soba (cold buckwheat noodles served with a dipping broth) is popular.


A unique characteristic of Bungotakada soba is that the entire process, from harvesting the buckwheat to producing the noodles, is executed in the same area. This makes Bungotakada soba a true farm to table local food. To be considered proper Bungotakada soba, the buckwheat must be grown locally and the noodles must be handmade. The soba must also follow the three tate (completed actions) of soba making: hikitate (freshly ground), uchitate (freshly made), and yudetate (freshly boiled before being served). Budding Bungotakada soba artisans can complete a training course at a soba dojo (an immersive space for learning) as one way to acquire the necessary skills to become certified in Bungotakada before starting a business. There are currently 12 certified restaurants in the city of Bungotakada that are certified to serve this distinctive soba.


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