Title Welsh Onion (shiro negi)

  • Oita
Topic(s):
Villages/Towns Cuisine/Food Culture National Parks/Quasi-National Parks
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
setonaikaikokuritsukoembungotakadashitagengokaisetsukyogikai
Associated Address:
987 Tamatsu, Bungotakada-shi , Oita

白ねぎ

ネギ、別名白ネギは、日本料理に欠かせない食材です。豊後高田はネギの主要生産地です。西日本で最大の栽培面積(約400ha)を誇り、市としての生産量は日本で第三位となっています。


白ネギの栽培地は、江戸時代(1603年~1867年)と昭和時代(1945~1989)に海を埋め立てて造成された砂質土壌の呉崎地区にあります。干拓された海岸地帯は、1967年に秋と冬の白ネギの生産地域に指定され、何年もの間にこの地域の市場価値は徐々に上がりました。


ネギがこの地域でよく育つのは、主として豊後高田の土壌にミネラルが豊富に含まれ、この野菜が比較的暖かな気候に最も適しているためであり、その結果少し甘みのあるしっかりした白ネギが育ちます。11月から3月までが、通常ネギが最も甘くなり、日本の季節の鍋料理の食材として人気があります。最近では同じようなスペインのネギを使った料理、カルソターダのように、ネギをスペイン風に食べるのが一段と一般的なってきました。この場合、ネギを火やグリルであぶります。白ネギは、抗菌機能、消化促進、新陳代謝の促進など様々な健康効果があると言われています。


Welsh Onion (shiro negi)

Welsh onion (shiro negi) is a staple ingredient in Japanese cuisine. Bungotakada is a major production area for its cultivation and boasts the largest farming area for shiro negi (approximately 400 hectares) in western Japan, and is the third-largest producer in Japan by municipality.


The fields where shiro negi is cultivated are located in the Kuresaki area on sandy soil which was reclaimed from the sea during the Edo period (1603–1868) and the Showa era (1926–1989). In 1967, the reclaimed coastal land was designated a shiro negi production area during the autumn and winter, resulting in a gradual increase of market value for the area over the years.


Bungotakada’s warm climate and soil that is rich in minerals produces firm shiro negi with a slight sweetness. They are at their sweetest from November to March and are a popular ingredient in seasonal nabe hot pot dishes. Recently, it has become popular to eat shiro negi cooked over a fire or grill in the Spanish-style, like a similar Spanish onion known as calçotada. Shiro negi is said to offer various health benefits including antibacterial functions, aiding digestion, and boosting metabolism.


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