Title Coexisting with the Sea

  • Tottori
  • Shimane
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Activities
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Kujukushima Visitor Center

海との共存

海と島の自然の美しさを見るため世界中から多くの人が九十九島を訪れます。しかし、海はあらゆる種類の豊かな恵みをもたらし、何百年も前から漁業は地元の食文化の重要な一部であるため、地元の人々にとっては水面より下にあるものが大切です。


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ここでは伝統的な漁法が今も用いられており、多くの漁師は昔ながらの網や餌の付いた釣り糸と仕掛けなどを使い続けています。水産養殖、特に地元の珍味であるカキの養殖も盛んです。


稚貝の殻を洗ったり、長く連なった成熟したカキを引き上げたりしてこの軟体動物の世話をするカキ養殖業者の船がよく見かけられます。もちろん、カキは真珠を作り出すため、真珠の養殖もこの地域の産業です。20世紀初頭から、人工的にきれいな球状の色付き真珠を生産するため、アコヤガイ(Pinctada fucata)に手作業で核を入れて養殖しています


漁師の視点から九十九島を眺めることに興味がある人は、島々を遊覧する船のツアーに参加しましょう。ヨーロッパの横帆式帆船に似ている遊覧船は、ビジターセンター近くの桟橋から一日数回出航します。


<写真>


網を扱うカキ養殖業者の後ろを通る遊覧船。


島々の全域に海域を回遊する魚を捕まえる定置網が設置されています。


地引網漁の例:大漁のアジとイワシは、九十九島のすぐ沖で獲れました。


この地域の人々は、何世紀にもわたって地元で取れる魚を食生活の中心としてきました。


イカシバという伝統的なイカ漁法:漁師は藻場のように見える木の枝を使って産卵するイカを網におびき寄せます。


Coexisting with the Sea

Visitors from all over the world travel to the Kujukushima area to see the natural beauty of the sea and islands. But for locals, it is what lies below the surface that counts, as the ocean provides a rich bounty of seafood of all kinds, and fishing has been an important part of local food culture for centuries.


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Traditional methods of fishing are still practiced here, with many fishermen still using old-fashioned nets, baited lines and traps, and other methods. Aquaculture is also a thriving industry, especially for oysters, a special local delicacy.


It is common to see boats of oyster farmers tending to the mollusks, either scrubbing the shells of juveniles or pulling up long chains of mature oysters. Of course, oysters create pearls, and pearl cultivation is another local industry. Since the early twentieth century, Akoya pearl oysters (Pinctada fucata) have been artificially seeded by hand, starting the production of perfectly shaped and colored pearls.


Visitors interested in seeing Kujukushima from a fisherman’s perspective can join a boat tour around the islands. The excursion boats, which resemble square-rigged European sailing ships, depart several times a day from a pier close to the Visitor Center.


An excursion boat passes behind an oyster farmer working an aquaculture net.


Throughout the islands, there are fixed nets that catch fish moving through the area.


An example of seine fishing. Large hauls of horse mackerel and sardines are caught in the seas just off Kujukushima.


People in this area have relied on local fish for their diet for centuries.


Ikashiba, a traditional method of squid fishing. Fishermen use tree branches, which squid mistake for seaweed beds, to attract spawning squid into a trap net.


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