Title Literature of Dewa Sanzan

  • Fukushima
Topic(s):
Nature/Ecology Shrines/Temples/Churches Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
App, QR code, etc.
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
gassambijitasenta uneikyogikai

出羽三山の文芸


優れた俳人である松尾芭蕉 (1644~1694年) は、日本で最も著名な文学者であり、出羽三山から着想を得ています。 『おくのほそ道』は、詩的な旅の記録です。この本で、芭蕉は、東北地方を巡った自身の旅について記しています。『おくのほそ道』は、 日本文学の最良の例の1つだと広く考えられており、複数の言語に翻訳されてきました。


160日間の芭蕉の旅は、彼が江戸 (現在の東京) の自宅を出発した1689年の春に始まりました。彼の旅はほとんどが徒歩で、時に危険なものでした。道は限られており、道中の宿は質素なものでした。芭蕉は出羽三山地域に到着して8日間滞在し、羽黒山 (414 m)、月山 (1,984 m)、湯殿山 (1,500 m) に登りました。


芭蕉が羽黒山にいた時に詠んだ俳句は、俳句自体を定義し直すものでした。彼は、「不易流行」という独自の様式を創り出したのです。 これは、四季を通して変化し続ける自然を俳句によって伝える際の考え方です。現在、この技法は芸術の中心となっています。


有難や

雪をかほらす

風の音


Oh how wonderful

The snow encapsulated

Echo of the wind


出羽三山地域での芭蕉は、南谷の寺院に滞在しました。南谷とは、羽黒山の西側斜面にある「三の坂」のふもと近くの谷です。この寺院の建物はもうありませんが、その跡は今も残っています。羽黒山では、芭蕉は他に精進料理を食べ、この地について俳句を詠んだことが知られています。精進料理とは、仏教の僧が食べる菜食料理のことです。山腹には芭蕉の記念碑があり、山頂には芭蕉の像があります。


Literature of Dewa Sanzan


The master haiku poet Matsuo Basho (1644–1694) was the most prominent literary figure in Japan to be inspired by Dewa Sanzan. Oku no hosomichi (The Narrow Road to the Deep North), a poetic travel diary in which Basho documented his trip through northeastern Japan, is widely considered one of the finest examples of Japanese literature and has been translated into several languages.


Basho’s 160-day trip began in the spring of 1689, when he set out from his home in Edo (today’s Tokyo). His journey, undertaken mostly on foot, was sometimes a treacherous one, with few paths and minimal accommodation along the way. When he reached the Dewa Sanzan area, he stayed for eight days and climbed Mt. Haguro (414 m), Gassan (1,984 m), and Yudono (1,500 m).


It was during his time on Mt. Haguro that Basho created poems that redefined haiku. He created the distinctive style of fueki-ryuko, meaning “constancy and change.” This is the concept whereby a haiku conveys the continuous change of nature throughout the seasons. This technique is now central to the art.


arigata ya

yuki o kaorasu

kaze no oto


Oh how wonderful

The snow encapsulated

Echo of the wind


While in the Dewa Sanzan area, Basho stayed in a temple in Minamidani, a valley near the foot of the San no Saka slope on the western flank of Mt. Haguro. The temple’s crumbling remains still stand today. Elsewhere on Mt. Haguro, Basho is known to have eaten shojin ryori, vegetarian cuisine eaten by Buddhist monks, and written poems about the area. There is a monument to Basho on the mountainside and a statue of his likeness at the peak.


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