Title Sugarcane

  • Kagoshima
Topic(s):
Nature/Ecology $SETTINGS_DB.genreMap.get($item) Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
amamioshima kankobussanremmei

サトウキビ


奄美大島北部では、広大なサトウキビ畑が農地一帯を覆っており、節のある茎や椰子のような葉を持つサトウキビが道の両側に繁っている光景がよく見られます。サトウキビの茎は、冬に収穫されるまでに高さ4m以上に成長します。奄美大島でのサトウキビ栽培は500年以上前に始まったと言われていますが、サトウキビが主要作物となったのは18世紀の半ばでした。奄美の島々はサトウキビの栽培に理想的で、砂糖は日本本土で高い需要がありました。砂糖の生産を藩の財政を潤すための手段と見た薩摩藩は、島民にサトウキビを一種の税として納めるよう命じました。その見返りとして、島民は米などの必需品を受け取りました。これにより島民は稲作を諦め、水田をサトウキビ畑に変えました。現在、鹿児島県のサトウキビ生産量は日本全体のほぼ40%を占めています。


製造工程

サトウキビから作られる黒糖は、シンプルな精製工程により原料の成分が失われないため、ミネラルやビタミンなどの多くの栄養素を含みます。最初の工程ではサトウキビの茎を砕き、汁を絞り出します。この汁の糖分は2月から3月にかけての収穫全盛期で23%ほどです。この汁をろ過し、濃い蜜状になるまで数時間煮詰めたら、それを平らな台で乾燥させます。こうしてつくられた黒糖の塊は、様々な用途に使われます。奄美大島の人々は、黒糖のかけらをお茶受けにしたり、料理に使ったりしています。黒糖の一部は島の甘いお土産として売られますが、大部分は原料糖として本土に送られ、さらに加工されます。島内の数多くの場所で黒糖の製造工程を見学することができます。興味のある方は、観光センターまでお問い合わせください。

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Sugarcane


It is hard to miss the sprawling fields of sugarcane (satokibi) that cover the agricultural fields of northern Amami Oshima—the jointed stalks and palmlike leaves are often seen bordering both sides of local roads. The cane grows up to 4 meters or more before being harvested in the winter months. Cultivation of satokibi on Amami Oshima is said to have started over 500 years ago, but it became the island’s main crop in the mid-eighteenth century. The Amami Islands were ideal for growing the cane, and sugar was in high demand on mainland Japan. The Satsuma domain saw sugar production as a way to bolster their finances, and ordered that harvested sugarcane be turned over by the islanders as a kind of tax. In return, the islanders received rice and other necessities. This led the islanders to give up rice cultivation and turn their fields to sugarcane. Today, Kagoshima Prefecture produces almost 40 percent of Japan’s sugarcane.


The Process

The brown sugar made from sugarcane has many nutrients, including minerals and vitamins, that are retained in the simple refining process. The first step is crushing and squeezing the stalks to get the juice, which has a sugar content of 23 percent at the peak harvesting period in February and March. This juice is filtered, then boiled for several hours until it condenses into a thick syrup, which is placed on flat surfaces to dry. The resulting blocks of brown sugar have a variety of uses. People in Amami Oshima eat small bits with tea, and use the powder in cooking. Some of the sugar is sold as a sweet souvenir of the island, while most is sent to the mainland as raw sugar for further processing. Visitors can watch brown sugar being made at a number of locations on the island. Those interested should contact the tourist center for more information.

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