Title Food and Drink

  • Kagoshima
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
amamioshima kankobussanremmei

食べ物と飲み物


奄美大島には、その歴史、宗教、伝統を反映したユニークな食文化があります。


鶏飯(けいはん)

400年以上前に薩摩藩の役人をもてなすために出されたといわれる鶏飯は、おそらく奄美大島の最も代表的な料理です。鶏飯は、鳥ガラの出汁が入った共用のお椀と、割いた鶏肉、錦糸卵、椎茸、柑橘類の皮、青ネギ、海苔、パパイヤの漬物などの具材ととともに供される一皿の白ごはんで始まります。伝統的な食べ方は、各人が好みの具材をご飯に乗せ、具がひたひたに浸かるまで出汁を加えるセルフサービス方式です。一度にたくさん食べるのではなく、少量ずつを数度おかわりしながら食べるのが一般的です。


塩豚

豚は、中国から(琉球王国を経由して)受けた影響によってこの地域の食習慣の一部となり、塩豚は今でも特に好まれています。20世紀中頃まで、豚は家で育てられ、お祭りの時(とくに正月)に食べられており、その際に余った肉は塩漬け保存されていました。現在、塩豚はスーパーや精肉店で買うことができます。塩豚は一晩水に漬けてから、煮物や炒め物にして食べます。


カシャ餅

カシャ餅は米粉、よもぎ、黒糖で作るもっちりしたお餅の一種です。餅を包んでいるクマタケラン(shell ginger)の葉は、餅にほのかな香りを移します。この葉は食べる前に外します。


ミキ

ミキは米、砂糖、サツマイモから作られる伝統的な発酵飲料で、薄いヨーグルトに似ています。過去にはノロと呼ばれる女性祭司が執り行う祭祀で使われ、家庭でも神々へのお供え物として作られていました。ミキは健康的で消化に良いとされており、島内の物産所やスーパーでは様々なミキが販売されています。


クビキ茶

スーパーや物産所には木片を詰めた網袋も販売されています。これらはこの地域の方言でクビキと呼ばれる背の低い常緑樹(日本語ではツルグミ、Elaegnus glabra)を切ったものです。この木片を煮出してハーブティーをつくるのは、古くから続いている奄美の伝統です。この飲み物は血行不良、高血圧、風邪に効果があり、免疫力を向上させるとされています。


黒糖焼酎

これは麹とサトウキビを原料とした人気の高い蒸留酒です。焼酎は日本の多くの地域で米や麦、サツマイモなどを原料として製造されていますが、奄美群島の蔵元のみがサトウキビを原料とした焼酎の製造を許可されています。黒糖焼酎のアルコール度数は15~44%と幅広く、風味も様々です。奄美大島では黒糖焼酎は昔から常温の水で割って飲まれていましたが、現在ではロックにしたり他の飲み物で割ったりする飲み方も楽しまれています。


Food and Drink


Amami Oshima has a unique culinary culture that reflects its history, religion, and traditions.


Keihan

This is perhaps the most iconic dish of Amami Oshima, said to have been served to entertain officials from the Satsuma domain over 400 years ago. Keihan begins with a bowl of white rice, which is served with a communal pot of chicken-based broth and toppings that can include shredded chicken, thin strips of omelet, shiitake mushrooms, citrus zest, green onions, seaweed, and pickled papaya. The traditional way to dine is self-service, with each diner placing their choice of toppings on the rice and adding broth until it submerges the ingredients. The custom is to have several smaller helpings rather than a single large one.


Salted Pork

Pork became part of the local diet as a result of influence from China (via the Ryukyu Kingdom), and shiobuta (salted pork) remains a local favorite. Until the mid-twentieth century, pigs were raised at home and eaten at festival times—particularly at the New Year—and the leftover portions of meat were preserved in salt. Today, shiobuta is commonly available at supermarkets and butcher shops. The pork is soaked in water overnight and served in stews or stir-fried.


Kasha mochi

Kasha mochi is a glutinous rice cake made of rice flour, mugwort leaves, and brown sugar. It is wrapped in shell ginger leaves, which give the cake a delicate aroma. The leaves are removed before eating.


Miki

Miki is a traditional fermented beverage made from rice, sugar, and sweet potatoes, and is similar to a thin yogurt. In the past, it was used in rituals performed by noro priestesses, and was made at home as an offering for the gods. It is believed to be healthy and good for digestion, and is available in various forms in local produce shops and supermarkets around the island.


Kubiki Tea

Also available in supermarkets and local shops are mesh bags full of wood cuttings. These are taken from the evergreen shrub known as kubiki in the local dialect (tsurugumi in Japanese; Elaeagnus glabra). Boiling these cuttings to make an herb tea has been an Amami tradition since ancient times. The beverage is thought to aid circulation, high blood pressure, and colds, and to stimulate the immune system.


Brown Sugar Shochu

This is a popular distilled beverage made of malted rice and brown sugar. Shochu is produced from rice, barley, sweet potatoes, or other ingredients in many areas of Japan, but only breweries in the Amami Islands are permitted to produce shochu from sugarcane. The drink ranges from 12 percent to 44 percent alcohol, and flavors vary. On Amami Oshima, it is traditionally served diluted with room-temperature water, but nowadays is also enjoyed on the rocks or with other mixers.


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