Title Shiogama Seafood Wholesale Market

  • Miyagi
Topic(s):
Villages/Towns Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
In-outbound sendai-matsushima inc.

塩竈水産物仲卸市場


この卸売市場は、近くの「塩竈市魚市場」で早朝に行われるマグロや他の魚の競りを見学した観光客の多くが次に向かう場所です。ここではとれたての魚介類が小売り用にさばかれ、客に買われていきます。卸売市場としては珍しく、この市場では飲食店関係者だけでなく一般客も買い物ができます。


1965年に塩竈につくられた塩竈水産物仲卸市場は、2011年の東日本大震災によって発生した津波の被害を奇跡的に免れました。同種の市場としては東北地方に唯一残っている市場で、レトロな雰囲気が漂っています。市場の大きな屋根の下には93の露店が並んでおり、その多くは代々家業として営まれています。


この市場の売りは、自分で好みの海鮮丼を作れることです。食事処にはどの魚介類が生で食べられるかを示した分かりやすい看板があるので、初めての人でも安心して簡単に食材を選ぶことができます。寿司や刺身を堪能した後は、卵焼き専門店の厚切り卵焼きで食事を締めくくりましょう、


火を通した魚介類を食べたい方は、七輪のレンタルを利用できます。また、揚げたての天ぷらや軽食、ドリンクなども購入できます。


熟練のマグロ解体師がマグロをさばくところを見たいなら、金曜日と土曜日の午前8時から9時頃に市場を訪れるとよいでしょう。


Shiogama Seafood Wholesale Market


This wholesale market is often the next stop for visitors who have watched the early morning tuna and fish auctions at the nearby Shiogama City Fish Market. Here, the freshly caught seafood is sliced and readied to be sold to customers. Unusually for a wholesale market, it is open not only to restaurateurs but also members of the public.


Established in Shiogama in 1965, the seafood market miraculously survived destruction from the tsunami that resulted from the 2011 Great East Japan Earthquake. It is the only market of its kind left in the Tohoku region and has an atmospheric retro feel. The market’s broad roof shelters 93 stalls, many of which have been run by the same family for generations.


One highlight at the market is the chance to make one’s own kaisendon (rice bowl topped with seafood). The vendors have posted clear signs that identify which types of seafood can be eaten raw, so even first-time visitors can easily and safely select their choice of ingredients. A thick slice of tamagoyaki (rolled omelet), available from a specialized stall, is considered the perfect way to end a meal of sushi or sashimi.


For those who prefer their seafood cooked, there are charcoal grills available to rent. Freshly fried tempura, light nibbles, and drinks are also on offer.


Visitors who wish to see the tuna-cutting are most likely to catch the skilled workers on Friday and Saturday, around 8:00 a.m. to 9:00 a.m.


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