Title Saka Jinja Shrine

  • Shimane
  • Tottori
Topic(s):
Shrines/Temples/Churches Public Works & Institutions (Museums, etc.)
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
501-750
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
nakaumi shinjikokeniki tagengokaisetsu kyogikai
Associated Address:
108, Kozakaicho, Izumo-shi , Shimane

佐香神社


佐香神社は、初めて酒が醸造されたことを記念する神道の神社です。伝説によると、多くの神が近くの川の川岸に集まり、台所を建て、食べ物や飲み物、特に酒の準備を始め、酒宴を180日続けたということです。「佐香」という名前は、「酒」が語源となっており、今日でも神社の境内では酒が醸造されています。毎年10月13日には「どぶろく祭」と呼ばれる重要な行事が行われます。神主の長がどぶろく(精製前の酒)を醸造し、島根県全域の酒の醸造家が集まってそれを飲み、良い1年になることを祈ります。酒は米を発酵させることで作られます。佐香神社では発酵の神々が広く祀られており、そこには醤油の神も含まれます。世界での酒人気が高まるにつれて、佐香神社にも近年では海外からの参拝者が増え、特に10月のどぶろく祭りの日には外国人参拝者で賑わいます。


神に捧げる酒樽

この神社は丘の上に立っており、車でも行けますが、多くの参拝者は丘の麓の石の鳥居をくぐり、長い階段をあがって神社に行きます。小さな本殿には神主以外は入ることができません。無塗装の杉材で作られた本殿は、大社造と呼ばれる様式でできており、木の柱を用いた高床式になっています。本殿の前には「拝殿」と呼ばれる小さな礼拝堂があり、ここで参拝者が集まって儀式を行います。神主は本殿の扉に続く階段のある小さな次の間で儀式を行います。そこには伝統的な祭壇、提灯、神々を象徴する鏡、神への供物があり、特にこの神社の特徴である大樽の酒が奉納されています。境内には、伝染病の神を祀った「疫神社」と呼ばれる神社をはじめとする小さな神社がいくつかあります。


Saka Jinja Shrine


Saka Jinja is a Shinto shrine that commemorates the first brewing of sake. According to legend, many gods gathered along the banks of a nearby river, built a kitchen, and began to prepare food and drink—sake in particular—for a drunken party that lasted many days. The name “Saka” is derived from “sake,” and to this day the liquor is brewed within the shrine precincts. An important event called the Doburoku Festival is held at the shrine every year on October 13. The head priest brews doburoku (unrefined sake), and sake brewers from all over Shimane Prefecture assemble to drink it and pray for a good year. Sake is made from the fermentation of rice, and Saka Jinja enshrines gods of fermentation in general—including the god of soy sauce. Because of the growing popularity of sake around the world, Saka Jinja has seen an increasing number of visitors from overseas in recent years, particularly on the day of the Doburoku Festival in October.


The Devotional Sake Barrel

The shrine stands atop a hill, and although it can be accessed by road, most visitors pass under the stone torii gateway at the base of the hill and climb the long staircase to the site. Only the shrine priests may enter the small honden main hall. Made of unpainted cedar wood, it is raised on wooden posts in a style called taisha zukuri. In front of the honden stands a small prayer hall called the haiden, where worshippers gather for ceremonies. The priests perform their rituals in a small adjoining anteroom that has steps leading to the doors of the honden. It is furnished with traditional altar tables, lanterns, and a mirror symbolizing the gods, as well as devotional offerings—most notably a large barrel of sake, a feature unique to this shrine. Several miniature shrines also stand on the shrine grounds, including one called Eki Jinja, devoted to the god of contagious diseases.


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