Title Taketsuru Shuzo Sake Brewery

  • Hiroshima
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
takeharashi tagengokaisetsu kyogikai

竹鶴酒造


竹鶴酒造は竹原で最も古い酒蔵です。 1651年に製塩業者として操業を開始し、1733年に日本酒の生産を開始しました。この醸造所は、ジャパニーズウイスキーの父である竹鶴政孝(別名「マッサン」)の発祥の地として有名です。

竹鶴酒造は、ジャパニーズウイスキーの父とされる竹鶴政孝(1894–1979)の発祥の地です。 「マッサン」としても知られるマサタカは、1918年にスコットランドでウイスキーの蒸留の秘訣を学びました。マサタカは1920年に妻のジェシーロベルタコーワン(リタとして知られる)と一緒に日本に戻り、ニッカウイスキー蒸留会社を設立しました。彼らの話は、日本の全国放送局であるNHKの2014年のテレビドラマであるマッサンで語られています。

竹鶴酒造は1651年に製塩業を開始し、1733年に酒造を開始し、竹原最古の酒造所となりました。

江戸時代(1603~ 1867年)、竹原からの塩は、江戸(現在の東京)に行く前に大阪に、そして日本海を経由して北日本の秋田県と北海道に2つの方向に出荷されました。船は米を持って戻ってきました。米は地元の純粋な湧き水と一緒に日本酒を作るために使われました。

竹鶴酒造は、現存する最古の酒造りである木本造りの伝統的な製法を維持しています。このプロセスでは、天然に存在する乳酸菌によって培養された酵母を使用します。広島県の地元生産者からの最高品質の米が使用され、瀬戸内海で獲れた地元の魚に合う日本酒を醸造しています。


竹鶴酒造


竹鶴酒造是竹原最古老的清酒釀造廠,自1651年即開始運營,起初其實是個製鹽企業,直到1733年才開始釀製清酒。「日本威士忌之父」竹鶴政孝(1894-1979)正是出生在這裡,酒廠也因此而聞名。

1918年,竹鶴政孝遠赴蘇格蘭學習威士忌的蒸餾秘方。1920年,他帶著蘇格蘭妻子潔西·蘿貝塔·柯文(Jessie Roberta Cowan,通常被稱為「麗塔」;1896-1961)回到日本,隨即創辦了「一甲威士忌蒸餾會社」,日本國家級電視台NHK在2014年播出的電視劇《阿政》講述的就是他們的故事。

江戶時代(1603-1867)竹原出產的鹽走水路,一部分經大阪送到江戶(今東京),另一部分沿日本海前往日本北部的秋田縣和北海道。這些船返程時會帶回稻米,搭配上當地純淨的泉水,被釀製成清酒。

竹鶴酒造始終堅持使用其傳統釀造工藝「生酛造」,這是現存最古老的清酒釀造方式。這種工藝中採用以天然乳酸菌培養的穀物酒麴作為酵母,只有廣島縣當地出產的頂級稻米才能被選作釀造原料。

竹鶴酒造的目標是,讓自家清酒成為瀨戶內海當地魚獲的絕配。

竹鹤酒造


竹鹤酒造是竹原最古老的清酒酿造厂。它早在1651年即开始运营,起初其实是个制盐企业,直到1733年才开始酿制清酒。“日本威士忌之父”竹鹤政孝(1894-1979)正是出生在这里,酒厂也因此而闻名。

1918年,竹鹤政孝远赴苏格兰学习威士忌的蒸馏秘方。1920年,他带着苏格兰妻子洁西·萝贝塔·柯文(Jessie Roberta Cowan,通常被称为“丽塔”;1896-1961)回到日本,随即创办了“一甲威士忌蒸馏会社”。日本国家级电视台NHK在2014年播出的电视剧《阿政》所讲述的就是他们的故事。

江户时代(1603-1867),竹原出产的盐走水路外运,一部分经大阪送到江户(今东京),另一部分沿日本海送往日本北部的秋田县和北海道。这些船返程时会带回大米,它们会被配上本地纯净的泉水,酿制成清酒。

竹鹤酒造始终坚持使用它的传统酿造工艺“生酛造”,这是现存最古老的清酒酿造方式。这种工艺中所采用的酵母是以天然乳酸菌培养的谷物酒曲。与此同时,只有广岛县本地出产的顶级大米才能被选作酿造原料。

竹鹤酒造的目标是,让自家清酒成为濑户内海本地鱼获的绝配。

Taketsuru Shuzo Sake Brewery


Taketsuru Shuzo Sake Brewery is the oldest sake brewery in Takehara. It began operations as a salt maker in 1651 before starting sake production in 1733. The brewery is famous for being the birthplace of Taketsuru Masataka (also known as “Massan”), the father of Japanese whisky.


Masataka studied in Scotland in 1918 to learn the secrets of distilling scotch. He returned to Japan in 1920 with his wife, Scotswoman Jessie Roberta Cowan (known as Rita), and went on to found the Nikka Whisky Distilling Company. Their story is told in Massan, a 2014 television drama on NHK, Japan’s national broadcaster.


During the Edo period (1603–1867), local salt was shipped to Osaka and then on to Edo (present-day Tokyo) as well as to Akita and Hokkaido prefectures in northern Japan via the Japan Sea. The ships returned with rice, which was used with the pure local spring water to produce sake.


Taketsuru Shuzo Sake Brewery maintains its traditional production process of kimoto-zukuri, the oldest surviving style of sake making. The process uses a yeast mash cultured by naturally occurring lactic acid bacteria. Top-quality rice from local growers in Hiroshima Prefecture is used.


The brewery produces sake intended to match the local fish caught in the Seto Inland Sea.


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