Title Soba-gome Jiru (Buckwheat Soup)

  • Tokushima
Topic(s):
Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
tokushimashi kankoshigen tagengokaisetsuseibi purojiekutochimu
Associated Address:
Tokushima-shi , Tokushima

そば米汁(そばスープ)


徳島には、日本で一般的な料理である、独自の美味しいライススープがあります。

「そば」と日本語で呼ばれるBuckwheatは、山間部では稲作が困難だったため、農家にとって重要な作物でした。蕎麦の主原料としてよく知られていますが、そば米汁を作る際にも使われています。そばの実を塩茹でした後、皮を剥いて乾燥させることで、軽くてふっくらとした食感の粒になります。これを鶏肉や野菜と合わせて、醤油、酒、出汁で味付けします。


地元の伝承によると、12世紀に平氏が考案したと言われています。源平の戦い(1180~1185年)で敵対する源氏に敗れた平氏は、農村地帯にある阿波(徳島県の旧称)の秘境に避難しました。最初の冬、米が手に入らなかった為、蕎麦を代用して作ったと言われています。由来はともかく、ヘルシーな「そば米汁」は、今では徳島のソウルフードとして定着しています。


蕎麥湯泡飯(蕎麥米湯)


類似什錦泡飯的「雜炊」(通常會在米飯裡加蔬菜或肉燜煮)是日本餐桌上的常見料理,而德島也有屬於當地風味的泡飯。蕎麥在日語裡讀作「Soba」,在難以種植水稻的山區是重要的農作物。蕎麥麵名聲響亮,殊不知蕎麥湯泡飯本身也非常美味。將蕎麥米放入鹽水中煮熟,去皮晾乾就能獲得輕盈飽滿的蕎麥粒。再加入雞肉、蔬菜,並以醬油、清酒和高湯調味,便是一碗美味的蕎麥湯泡飯。

在民間傳說裡,這道料理是12世紀平氏武士的發明。當時,平氏在源平之戰(1180-1185)中被源氏擊敗,逃亡到阿波國(德島的舊稱)鄉下的祖谷山村之中,在那裡度過的第一個冬天,平氏找不到稻米只得用蕎麥米替代,設法做出了這樣一碗湯泡飯。無論起源如何,健康的蕎麥湯泡飯如今已是德島鄉魂料理中的一員。

荞麦米泡饭(荞麦米汤)


类似什锦泡饭的“杂炊”(通常会在米饭里放入蔬菜或肉焖煮)是日本餐桌上的常见料理,德岛也有自己风味独特的可口泡饭。荞麦在日语里读作“Soba”,在难以种植水稻的山区,它便是重要的农作物。荞麦面声名赫赫,孰不知,荞麦米本身也可以做成美味。将荞麦米放入盐水中煮熟,去皮晾干,就能获得轻盈饱满的颗粒。将它与鸡肉、蔬菜合拌后,加入酱油、清酒和高汤调味,便是一碗鲜美的荞麦米泡饭。

在民间传说里,这种食物是12世纪平氏武士的发明。当年,平氏在源平之战(1180-1185)中被源氏击败,逃亡到阿波国(德岛的旧称)乡下的祖谷山村之中。在那里度过的第一个冬天,他们找不到大米,只得用荞麦米替代,设法做出了这样一碗泡饭。无论起源如何,健康的荞麦米泡饭如今已是德岛乡魂料理中的一员。

Soba-gome Jiru (Buckwheat Soup)


Tokushima has its own unique version of savory rice soup, a common dish in Japan. Buckwheat, called soba in Japanese, was an important crop for farmers, since it was difficult to grow rice in the region’s mountainous areas. It is best known as the main ingredient in soba noodles but the grain is also used to make soba-gome jiru. Buckwheat kernels are boiled in salt, then peeled and dried, resulting in grain with a light, fluffy texture. This is combined with chicken and vegetables in a broth flavored with soy sauce, rice wine, and soup stock.


According to local lore, members of the Taira clan invented the dish back in the 12th century. Upon losing to the rival Minamoto clan in the Genpei War (1180–1185), they took refuge in the Iya Valley in rural Awa Province (the former name for Tokushima Prefecture). The story goes that with no rice available to them that first winter, they improvised with soba grains instead. Whatever its origins, healthy soba-gome jiru is now an established part of Tokushima’s soul-food culture.


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