Title Nojiri Rice Terrace Irrigation Water

  • Tokushima
Topic(s):
Villages/Towns
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
kamikatsutanada miraizukuri kyogikai

野尻の棚田の灌漑用水


八重地からはるばる12キロ以上離れた野尻へと続く一連の用水路に、旭川の水を流し込む手掘りのトンネルがあります。このシステムは300年近く前に建設され、現在も使用されています。


このシステムが建設される前は、この経路沿いの水田は渓流や湧水に依存していたため、干ばつの影響を受けやすいものでした。1737年、野尻の農家の人々31人のグループが、安定した給水を確保するための灌漑システムを提案し、それが1740年に完成しました。機械化時代の前に建設されたので、人々は岩や土を手工具のみで掘り抜いて、山や谷を貫きました。このトンネルは制水弁を備えていたので、台風や暴風雨が接近する時は水流を止めることができます。この歴史的な民間の技術的快挙のおかげで、野尻は水不足に悩まされたことがありません。


野尻の田畑は、米に加え、食用のハーブや花、阿波晩茶、また柚子ユコウ、およびスダチなどの柑橘類を生産しています。


Nojiri Rice Terrace Irrigation Water


There is a hand-dug tunnel that diverts water from the Asahi River into a series of irrigation channels that lead to Nojiri all the way from Yaeji, more than 12 kilometers away. The system was constructed nearly 300 years ago and is still in use.


Prior to the construction of the channels, the rice paddies along the route were dependent on mountain streams and springs for water, making them vulnerable to drought. A group of 31 farmers in Nojiri proposed the irrigation system to secure a stable water supply in 1737, and it was completed in 1740. It was built before the machine age, so people used only hand tools to dig through the rocks and soil, passing through mountains and valleys. The tunnel is equipped with sluice gates, so the water flow can be stopped when a typhoon or rainstorm approaches. Nojiri has remained free of water shortages thanks to this historic feat of civil engineering.


In addition to rice, the Nojiri fields produce edible herbs and flowers, Awa Bancha tea, and citruses such as yuzu, yuko, and sudachi.


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