Title Flavors of Shodoshima

  • Kagawa
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
Kagawa Prefecture Tourism Association
Associated Address:
Shodoshima-cho Shozu-gun , Kagawa

小豆島の味わい


小豆島は瀬戸内海で2番目に大きな島で、人口は3万人弱です。比較的暖かく乾燥した気候と、きれいな地下水による恩恵を受けています。これらの気象条件は、海の東部にある、最も往来の盛んな航路と商業都市の大阪に近い小豆島の位置とともに、歴史的に島を主要な食料生産地にすることに貢献しました。比較的穏やかな瀬戸内海は古くから貿易において極めて重要であり、大阪と九州を、そして大阪と朝鮮半島や中国などの遠い国々とを結びつけているのです。


小豆島で最も有名な商品は、醤油、そうめんと呼ばれる細い小麦麺、オリーブの3つです。醤油産業やそうめん産業は、中世に島で栄えた塩の生産に端を発しています。しかし、江戸時代(1603年–1867年)には、小豆島の塩産業は他の地域での過剰生産により衰退し、需要が崩壊しました。島民は塩の代替用途を追求することにしたため、塩は醤油や小麦麺の材料となりました。どちらも古くから大阪地域では作られており、醤油は和歌山で、そうめんは奈良で作られていたため、小豆島でこの二つを生産することにしたのは驚くには値しませんでした。内海貿易において小豆島は有利な位置にあったため、西日本から大豆や小麦などの材料を簡単に調達でき、また大阪に近接しているので、需要が枯渇することはありませんでした。



オリーブの木は、明治時代(1868年–1912年)に初めて小豆島に植えられました。明治時代にこの地域の気候が輸入作物の栽培に適しているとみなされ、日本政府がこの島を試験場として選んだのです。この決定は成功を収め、小​​豆島はやがて日本のオリーブ生産の中心地として知られるようになりました。オリーブ園は島の傾斜地の多くの部分を覆い尽くしており、下に見下ろす海とともに、地中海のようだと称されることもある風光明媚な風景を作り出しています。


Flavors of Shodoshima


Shodoshima is the second-largest island in the Seto Inland Sea and has a population of just under 30,000. It benefits from a relatively warm and dry climate and clean groundwater. These weather conditions, along with Shodoshima’s location in the eastern part of the sea, near its busiest shipping lanes and the mercantile city of Osaka, historically contributed to making the island a major food producer. The comparatively calm Inland Sea has been crucial in trade since ancient times, connecting Osaka with Kyushu as well as with faraway lands including the Korean Peninsula and China.

Three of Shodoshima’s most notable products are soy sauce, thin wheat noodles called somen, and olives. The soy sauce and somen industries have their origins in salt production, which flourished on the island in medieval times. During the Edo period (1603–1867), however, the salt industry on Shodoshima declined due to overproduction in other regions, collapsing demand. The islanders decided to pursue alternative uses for their salt, which became an ingredient in soy sauce and wheat noodles. As both products were made from early on in the Osaka region—soy sauce in Wakayama and somen in Nara—their adoption on Shodoshima was hardly surprising. The island’s beneficial position in the Inland Sea trade made it easy to source ingredients such as soybeans and wheat from western Japan, and the proximity to Osaka meant that demand never dried up.


Olive trees were first planted on Shodoshima in the Meiji era (1868–1912), when the Japanese government chose the island as a test site for growing imported crops because of the presumed suitability of the local climate. This decision proved successful, and Shodoshima eventually became known as the olive capital of Japan. Olive plantations cover much of the island’s hillsides and, along with the sea beneath, make for a scenic landscape that is sometimes described as Mediterranean.


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