Title Birthplace of Sanuki Udon Noodles

  • Kagawa
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Shrines/Temples/Churches Public Works & Institutions (Museums, etc.)
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
Kagawa Prefecture Tourism Association

讃岐うどん発祥の地


香川県を訪れる人々が到着して最初に口にするのは、たいてい1杯の讃岐うどんです。1871年までのこの地域の名前であった讃岐国にちなんでそう呼ばれるこのうどんは、太くてコシがあり、温かい出汁に入ったものを食べたり、風味の効いたつゆにつけて冷たいまま食べたり、他にもいろいろな食べ方があります。うどん屋は、その多くが客の好みに合わせた注文を受け付けており、あらゆる年齢層の香川県民が早くて美味しい食事を求めて立ち寄る、朝から昼が最も忙しい時間帯です。


綾川町の滝宮地区は讃岐うどん発祥の地と呼ばれています。伝承によれば、うどんはこの地区に仏僧の空海(774年~835年)によってもたらされたと言われており、香川出身の空海は中国で2年間学んだ後、うどんの作り方などの豊富な知識を携えて帰ってきたそうです。諸説では、空海は麺作りの秘法を甥の智泉に伝授し、智泉は作ったうどんを滝宮で家族にふるまったとされています。いずれにせよ、9世紀に作られたこの麺は現代の讃岐うどんのように長くなく、小麦粉と塩水を混ぜて作った生地を短く平らにばらしたものだったそうです。この小さな切れ端は、茹でた後、味の付いたつゆに入れて出されました。


料理は徐々に改善が重ねられ、江戸時代(1603年~1867年)までには今日食べられているものとほぼ同じような麺が、有名な金刀比羅宮へ向かう途中に滝宮を通った日本全国から来た巡礼者たちに提供されていました。地元の歴史においてうどんが果たしてきた大きな役割を認識し、滝宮の人々は毎年4月24日に行われる儀式でうどんと醤油、その他のうどんに関連する食べ物を滝宮天満宮の神々にお供えし、空海、智泉、および麺作りに携わったその他の先駆者たちへ感謝の念を抱き、永続的な繁栄を祈ります。


Birthplace of Sanuki Udon Noodles


The first meal that visitors sit down to after arriving in Kagawa is usually a bowl of Sanuki udon noodles. Named after Sanuki province, the name of the area until 1871, these wheat noodles are thick, chewy, and can be eaten hot in soup broth, cold dipped in savory sauce, or in a wide range of other ways. Udon restaurants, most of which allow customers to personalize their meal, are usually busiest from morning to lunchtime, when Kagawa residents of all ages tend to stop by for a quick and tasty meal.


The Takinomiya area in the town of Ayagawa styles itself the birthplace of Sanuki udon. According to legend, the noodles were introduced to this area by the Buddhist priest Kukai (774–835), a native of Kagawa who studied in China for two years and brought back a wealth of knowledge—including how to make udon. Some sources claim that Kukai shared his noodle secrets with his nephew Chisen, who then served udon to his family in Takinomiya. Whatever the case, these ninth-century noodles were not lengthy like modern-day Sanuki udon, but rather short, flat bits of dough made by mixing flour with salt water. These bits were then boiled and served in a savory sauce.


The dish was gradually improved upon, and by the Edo period (1603–1867) noodles much like those eaten today were being served to pilgrims from all over Japan who passed through Takinomiya on their way to the renowned Kotohiragu Shrine. Conscious of the significant role udon has played in local history, the people of Takinomiya express their gratitude to Kukai, Chisen, and other noodle pioneers and pray for continued prosperity in an annual ceremony on April 24, when udon, soy sauce, and other noodle-related food items are offered to the deities at Takinomiya Tenmangu Shrine.


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