Title Arita Ware in Daily Life

  • Saga
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
aritaimbaundo tagengokaisetsuseibi kyogikai

日々の暮らしにおける有田焼

有田焼はもともと、昔ながらの和食用のテーブルウェアとして用いるために生産されたものであった。米・汁物・主菜・副菜といった各料理は別々の皿(椀)に盛って出されるのが常で、盛られる料理に一番ふさわしい形や大きさの皿が選ばれる。有田の職人は国内市場向けに、茶碗、膾皿(なますざら)(副菜用の皿)、手塩皿(てしおざら)(漬物野菜や薬味用の皿)といった小皿を主に生産する傾向が強かった。

江戸(えど)時代(1603~1867)初期になると、大皿に宴席料理を出すことが主流になり、有田の職人は豪華な大皿を生産するようになった。しかし、大皿の販売を規制する法律が幕府によって制定されると、江戸時代後半までこの流行は廃れた。

1757年、オランダ東インド会社との有田焼輸出に関する協定が正式に終了すると、有田焼はほとんど国内でのみ販売されるようになった。江戸時代後半になると人々の経済力が高まったため、有田の職人は、商人や職人のような拡大する中流層の食・衣服の流行を追うべく、新しいデザインや様式を生み出した。

第2展示室にある柴田(しばた)夫妻コレクションでは、17世紀の初期の作品に始まり、19世紀末に作られた作品に至るまで、有田焼のこれまでの変遷がわかるように作品が並べられている。また、コレクションの作品を使って江戸時代の食膳も再現されている。


Arita Ware in Daily Life

Arita ware was originally produced to be used as tableware for traditional Japanese cuisine. Typically, each part of a Japanese meal—rice, soup, main, and sides—is served in a separate dish. The shape and size of each dish is chosen to best complement the food. Arita craftsmen tended to produce smaller pieces for the Japanese market, such as rice bowls, namasu-zara (for side dishes), and teshio-zara (for pickled vegetables or condiments).

During the early part of the Edo period (1603–1867), it became popular to serve banquet dishes on large platters, and Arita craftsmen created extravagant o-zara dishes. After the shogunate enacted laws that restricted the sale of large dishes, o-zara fell out of fashion until the late Edo period.

The Dutch East India Company’s trade agreement to export Arita ware officially ended in 1757, and subsequently Arita ware was sold almost exclusively within Japan. As people’s spending power increased in the late Edo period, Arita artisans created new designs and styles to meet the food and fashion trends of the growing middle class of merchants and artisans.

The pieces from the Mr. and Mrs. Shibata Collection in Exhibit Room 2 are arranged to illustrate each stage in the development of Arita ware, beginning with early pieces from the seventeenth century and ending with items crafted at the end of the nineteenth century. Examples of Edo-period place settings are also reproduced using pieces from the collection.


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