Title Arita Ware Kaiseki Experience at Japanese Restaurant Yasuna

  • Saga
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Pamphlet Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
aritaimbaundo tagengokaisetsuseibi kyogikai

日本料理・保名(やすな)で有田焼懐石を味わう

JR有田駅から徒歩8分の場所にある保名では、由緒ある有田焼の器で会席料理を提供している。1600年代初めに作られたものから、ここ10年の間に作られた最近のものまで、店内にあるコレクションは磁器のこれまでの歴史を網羅している。店の隣には、オーナーであり骨董品のディーラーでもある西山保広(にしやまやすひろ)さん個人で経営するショールームがあり、様々な磁器が展示されている。いずれも購入可能である。


会席コースは、小鉢の副菜・刺身・煮魚・焼魚・肉・ご飯・汁物・デザートの構成になっており、地元の板前が調理し、地元で採れた旬の食材を使っている。それぞれの皿や椀は、提供される料理を引き立てるべく厳選したものを使っている。ひとつのコースで使われる器は客ごとに異なることもあるが、どれも同じ時代や様式のものである。柿右衛門(かきえもん)や今右衛門(いまえもん)など名窯元で作られた器を使ったコースの場合は、様々なデザインが楽しめるよう、異なる文様の器が選ばれる。


それぞれの器やデザイン様式の情報については、メニューに書かれている場合もあれば、保広さんの妻で店の支配人の智子(ともこ)さんが詳しく説明してくれることもある。店にある有田焼はすべて購入可能で、オーナーの西山さんはすぐ隣で陶磁器の骨董品の店も経営している。


Arita Ware Kaiseki Experience at Japanese Restaurant Yasuna

Located an 8-minute walk away from the JR Arita Station, Yasuna serves kaiseki meals on authentic Arita ware. The restaurant’s collection covers the whole history of porcelain, from pieces made in the early 1600s to contemporary pieces made in the last 10 years. Owner and antiques dealer Nishiyama Yasuhiro’s personal showroom is located next to the restaurant and has an extensive selection of porcelain pieces, all of which are available for purchase.


The kaiseki meal consists of a selection of small side dishes, sashimi, a simmered dish, grilled fish, and meat, with rice and soup followed by a dessert. The meal is prepared by the restaurant’s chef and uses seasonal local ingredients. Each plate or bowl is carefully selected to complement the type of food to be served. Tableware used in a single course may be different among the guests but usually are from the same time period or made in a similar style. When the course features plates created by renowned kilns such as Kakiemon or Imaemon, different designs are selected so guests can enjoy the variety of designs.


Information about each piece or style of design may be written on the menu or explained in depth by Yasuhiro’s wife Nishiyama Tomoko, who runs the restaurant. All of the Arita ware at the restaurant is for sale, and Yasuhiro also runs the antique ceramics shop next door.


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