Title Types of Bamboo

  • Oita
Topic(s):
$SETTINGS_DB.genreMap.get($item) Regional Specialties Fine Arts/Performing Arts/Traditional Crafts
Medium/Media of Use:
Pamphlet
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
B-biz LINK
Associated Address:
8-3, Higashisoen, Beppu-shi , Oita

竹の種類

世界には1,250種類ほどの竹がありますが、そのほとんどはアジアにあり、そして日本だけでも約670種類の竹があるのです。別府ではほとんどの竹細工の製品は、マダケとモウソウチクを使って作られています。

マダケは日本原産の竹で、北は青森県までの全国各地で見ることができます。マダケは高さ20メートル、直径10センチまで成長します。そして九州は気候が温暖なため、特に大型で品質の高いマダケが育ち、さらに大分県は日本で最もマダケの生産量が多い都道府県となっています。またマダケは他の多くの竹と比較して節が少なく、さらに節の間が長いため、比較的扱いやすい素材なのです。マダケはあらゆる種類の竹細工に使用されています。

そして中国原産のモウソウチクは、温暖な気候の九州で広く生息するもう一つの竹の種類です。モウソウチクは九州南部の鹿児島で特によく育ち、最大で高さは25メートルを超え、直径は20cmを超えます。モウソウチクの新芽(タケノコ)は日本の一般的な食材で、また成長したモウソウチクは筒状の花挿しや、食器などの器を作るのに使用されています。


竹子的種類


全球大約有1250種竹子,其中大部分生長在亞洲,而日本就有670種左右,別府的竹製品大都選取桂竹和孟宗竹為主要材料。

桂竹原產於日本,全國皆有分佈,最北可至青森縣,這種竹子能長到20公尺高,直徑可達10公分。九州氣候溫和,盛產優質粗大的桂竹,其中大分縣產量位居全日本第一。與大部分竹子品種相比,桂竹的竹節更少,單節都更長,加工相對容易,可用於製作各類竹工藝品。

孟宗竹原產自中國,同樣也因九州的氣候溫暖而得以當地廣泛種植,其中南部的鹿兒島縣所產孟宗竹格外茁壯,最高可超過25公尺,直徑超過20公分。中空的竹子被用來製作花瓶、餐具等容器,而孟宗竹的竹筍則是日本餐桌上常見的食材。

竹子的种类


全球大约有1250种竹子,其中大部分生长在亚洲,仅日本就有670种左右。而别府的竹制品大都选取桂竹和毛竹为原材料。

桂竹原产日本,全国皆有分布,最北可至青森县。这种竹子能长到20米高,直径可达10厘米。九州气候温和,尤其盛产优质粗大的桂竹,其中大分县产量位居全日本第一。与大部分竹子品种相比,桂竹的竹节更少,单节更长,加工相对容易,可用于制作各类竹工艺品。

毛竹原产中国,同样也因气候温暖而在九州得以广泛种植,其中南部的鹿儿岛县所产毛竹格外茁壮,最高可超过25米,直径超过20厘米。中空的竹子被用来制作花瓶、餐具等容器。毛竹笋则是日本餐桌上的一款标准食材。

Types of Bamboo


There are approximately 1,250 types of bamboo globally. Most of these grow in Asia, and Japan alone has about 670 different types. In Beppu, most bamboo products are made using madake and moso bamboo.

Madake is native to Japan and is found throughout the country, in places as far north as Aomori Prefecture. This bamboo can grow up to 20 meters tall, with a diameter of up to 10 centimeters. Kyushu produces particularly large, high-quality bamboo because of its warm climate, and Oita Prefecture boasts the highest madake production in Japan. Madake bamboo has fewer nodes (joints) and longer sections between nodes than many other types, making it relatively easy to work with. It is used to make all types of bamboo craft products.

Moso bamboo, native to China, is also grown widely in Kyushu because of the suitably warm climate. This type grows particularly well in Kagoshima Prefecture (southern Kyushu), where the tallest reach are more than 25 meters and are more than 20 centimeters in diameter. The stalks are used to make tube-shaped flower vases, tableware, and other containers. The shoots of moso bamboo are edible and are a standard ingredient in Japanese cuisine.


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