Title Ozawa Sake Brewery

  • Tokyo
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Activities Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2021
Associated Tourism Board:
omeshi kokuritsukoen yukyaku sokushin kyogikai
Associated Address:
2-770, Sawai, Ome-shi , Tokyo

小澤酒造


東京にある酒蔵はわずか9か所で、1702年創業の小澤酒造はその中でから存在する酒蔵です。現在は、小澤家23代目当主が営んでいます。小澤酒造は、質の高い酒を製造するのに欠かせない材料である純粋な山水で有名な、青梅の沢井にあります。


古代のイノベーション

小澤酒造には、分厚い土壁でできた江戸時代(1603-1867年)伝統の建物が並んでおり、室内の温度が一定に保たれる設計になっています。暗所で室温が保たれていることから、醸造後も期待される風味を保持するのに最適な条件となっています。


お供え

酒蔵の正面入り口には、入口に神棚としめ縄が飾られています。日本酒は、本来、神様へのお供え物として造られていたもので、この神道に伝わる伝統は今も重要な醸造過程です。醸造の季節が始まると、御岳山の頂にある武蔵御嶽神社から神職がやってきて、酒蔵と従業員のお清めが行われます。


新鮮な水の大切さ

洗米や蒸米から調合まで、醸造工程のほぼすべての段階で、新鮮な水が使用されます。この辺りには2か所の水源があります。酒蔵の裏の丘の斜面にある狭いトンネルをくぐっていくと、醸造過程で使用される天然の泉を見ることができます。もう1つの水源は、多摩川に隣接する井戸です。


酒蔵見学

毎年、小澤酒造では30種類の日本酒を製造しています。その一部は、アメリカ、台湾、シンガポールに輸出されています。 小澤酒造では、事前予約により無料で見学を受け付けています。ほとんどの見学は日本語で行われ、小澤酒造とその醸造工程に関する英語のパンフレットが配布されます。月に数回、英語での見学も実施されています。時期により、醸造工程の様々な段階を見ることができます。小澤酒造の隣にある清流ガーデン澤乃井園では、旬の日本酒のきき酒も楽しむことができます。


Ozawa Sake Brewery


Tokyo has only nine sake breweries, and Ozawa Sake Brewery, founded in 1702, is the oldest. The brewery is currently managed by the 23rd generation of the Ozawa family, and is in the Sawai district of Ome, famous for its pure mountain water—critical for the production of high-quality sake.


Ancient innovation

The brewery occupies several traditional Edo-period (1603–1867) buildings with thick earthen walls, designed to keep the interior temperature stable throughout the year. The cool, dark interiors provide the best conditions to preserve the intended flavors and aromas of sake once it is brewed and ready for consumption.


A sacred offering

There is a kamidana Shinto altar with a shimenawa sacred rope above the main doors of the brewery. Sake was originally made as an offering to the deities, and Shinto practices still play an important part in the brewing process. At the beginning of the brewing season, a priest comes from Musashi Mitake Shrine at the top of Mt. Mitake to purify the brewery and staff.


The importance of fresh water

Fresh water is used at almost every stage of the brewing process, from washing and steaming the rice to diluting the final product. There are two sources of water for the brewery. Visitors can enter a narrow tunnel to see a natural spring in the hillside behind the brewery, which supplies water for the brewing process. The other water source is a well on the other side of the Tama River.


Touring the brewery

The brewery produces 30 different varieties of sake every year. Some of the sake is exported to the United States, Taiwan, and Singapore. The brewery offers free tours with advance reservations. Most tours are conducted in Japanese, with pamphlets about the brewery and brewing process available in English. Tours conducted in English are offered several times a month. Visitors are able to see different stages of the brewing process, depending on the time of year. A tasting room is located in the Sawanoi Seiryu Garden next to the brewery, where visitors can sample seasonal varieties.


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