Title Traditional Fishing Methods on the Shimanto River

  • Kochi
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Activities
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2021
Associated Tourism Board:
Hata Region Tourism Bureau
Associated Address:
Shimanto-shi , Kochi

四万十川の伝統的な漁法


四万十川では、環境に優しい伝統漁法が今でも採用されており、その繊細な生態系の保全や魚の乱獲防止に役立っています。透き通った水には藻類が豊富で、アユ、ハゼ、マス、ウナギ、川エビ、モクズガニといったさまざまな水生生物の栄養源となっています。魚の種類や時期に応じて、異なる漁法が用いられます。


アユ:川からの甘い贈り物

アユは、香りがよいため、英語では「sweetfish」と呼ばれるのが一般的です。アユは珍重されており、この辺りでは夏に人気の食材となっています。軽く塩をして串に刺し、丸ごと塩焼きにするのが通例です。アユの寿命は約1年で、晩秋にこの川の下流で孵化してから海に移動し、プランクトンを餌にします。春と夏に成魚としてこの川へ戻ってきて、上流の藻類を餌にします。秋には下流の汽水域に帰って産卵します。


アユは、個体数を保つため、そのライフサイクルを通して漁獲が制限されています。上流で餌をとる成魚を捕まえる夏季と、アユが産卵のために川を下る秋季が漁期です。アユを獲るには複数の漁法があります。アユは積極的に縄張りを守り、他のアユを攻撃するので、生きた小さなアユを餌にして、より大きくて強いアユをおびき出します。これは「友釣り」という漁法です。上流へ向かうアユは、その鋭い歯で石から藻類をこすり取り、特徴的な食み跡を残していきます。漁師たちは、この食み跡のある岩を探すのです。夏の終わりから秋の初めには、上流へ戻るアユを夜に獲ることができます。漁師たちは、火振り漁と呼ばれる漁法を用いて、燃えている松明を船の上から大きく振りまわすことで、網へと魚を追い込みます。近年では、松明の代わりにLEDライトが用いられているものの、夜の遊覧船ツアーでは観光客向けに本来の方法が用いられることもあります。


ウナギとエビを獲る

ウナギと川エビは、コロバシと呼ばれる罠を使って捕獲されます。罠を仕掛けた場所は浮きでわかるようにします。ウナギ用の罠は、木製の長い箱で先端が細くなっており、ミミズが餌として使用されます。川エビについては、米ぬかを餌に、入口がじょうご状になった広めの筒が仕掛けられます。


ウナギとエビ漁のもう1つの方法は、厚い葉やアシの束に隠れるその習性を活かしたものです。これは柴漬けという漁法で、葉を束ねたものや葉がついたままの枝を川の水面の真下に沈めます。ウナギやエビはそこに隠れるので、大きな網ですくうことができます。


持続可能な漁法と、いくつかの種について漁期を限定しているおかげで、四万十川は今後も健全かつ多様な水生生物の個体数を支え続けることができます。伝統的な漁法は水質や周囲の環境に優しく、四万十川とその河岸の生物多様性の保全に寄与しています。


Traditional Fishing Methods on the Shimanto River


Low-impact traditional fishing methods are still in use on the Shimanto River, helping to preserve its delicate ecosystem and prevent overfishing. The clear waters are rich with algae, which supports a large variety of aquatic life, including ayu (sweetfish), goby, trout, eel, river shrimp and Japanese mitten crab. Different fishing techniques are employed depending on the species and time of year.


Ayu: the sweet prize of the river

Commonly called sweetfish for its fragrant aroma, ayu is a prized catch and a popular summertime food in the area. It is usually lightly salted, skewered, and cooked whole (a method called shioyaki, or salt-grilling.) Ayu have a life span of around one year and hatch in the lower reaches of the river in late fall, before migrating to the sea to feed on plankton. In spring and summer, they return to the river as mature fish and feed on algae in the upper reaches. They move back downstream to the brackish water in fall, to spawn.


Fishing is limited during the ayu lifecycle to conserve the population. The fishing season is open in the summer months to catch mature fish feeding upstream, and in fall when the fish travel downstream to spawn. There are several methods to catch them. Ayu are aggressively territorial and will attack other ayu, so a small live ayu is used as bait to lure larger, stronger sweetfish, in a technique called tomozuri (literally “friend fishing”). As the ayu head upstream, they use their sharp teeth to scrape algae from stones, leaving distinctive patterns, Fishers look for rocks with these patterns, which indicate that the fish are in the area. From late summer to early fall, ayu returning upstream can be caught at night. Using a technique called hiburi-ryo, fishers in boats swing flaming torches in broad circles to drive the fish into nets. In recent years, the torches have been replaced by LED lights, but the original style is sometimes performed for visitors on evening riverboat tours.


Catching eels and shrimp

Eels and river shrimp are caught in traps called korobashi, and floating buoys mark where they have been set up. Eel traps are constructed from long wooden boxes that narrow towards the back and baited with earthworms. For river shrimp, wider tubes with a funnel-like entrance are baited with rice bran.


Another method of catching eels and shrimp relies on their tendency to hide among thick leaves and reeds. Using the shibazuke technique, leafy branches and bundles of leaves are submerged just below the river surface. The eels and shrimp conceal themselves in the leaves and can be scooped up with a large net.


Sustainable fishing methods and limits on fishing seasons for some species ensure that the river will continue to support a healthy and varied population of aquatic life. Traditional fishing methods have a low impact on the water quality and the surrounding environment, helping to conserve the biodiversity of the river and its banks.


Search