Title The Salt Road: Supplying the Capital with Wakasa Salt

  • Fukui
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins
Medium/Media of Use:
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Text Length:
251-500
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
Obama City/Wakasa Town Japanese Heritage Utilization Promotion Council

(「塩の道」若狭 都人の食を支える地)


塩の道~若狭の塩を都に届ける~


概要

8世紀に、若狭湾沿いの特定の地域は、何千年もの間に味付けと保存に不可欠なものとして使用されてきた、塩の重要な生産地でした。歴史的記録と考古学的発見は、この湾からの海水は、濃縮・沸騰・焼成の組み合わせを用いて塩を生成するために使用されたことを示しています。当時、税の支払いはお金ではなく物品で納められ、若狭で作られた塩は定期的に税の支払いとして平城京(現在の奈良)の都へ運ばれていました。


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塩の生産

日本には岩塩の堆積物がなく、湿気が高すぎて蒸発させるだけでは海塩を生成できないため、何世紀にもわたって、炉を使用して海水を沸騰させ結晶化した塩にすることが必要でした。まず、乾燥させた海藻や海藻の灰に海水をかけて濃縮液を作ります。その後、それを大きな土製の鍋で煮詰めて塩を結晶化させます。最後に、得られた粗塩を土器で焼き、苦味のある化合物を分離し、保存と輸送に便利な最終製品を作りました。


若狭地方では、現在の小浜の海岸近くで操業していた古代の官営工場だったなど、いくつかの製塩所跡が発見されました。発掘調査で、土器の破片やいくつかの炉の場所が明らかになり、この地域は国の史跡に指定されています。


首都への塩の供給

7世紀半ばから、日本は多くの法改正を導入し、公式の税制を採用しました。調と呼ばれる個人税の一種は、米(当時、税の支払いの主だった)以外の品物で納めなければならず、若狭地方の人々は調という税の多くを塩で納めていました。平城京という都の遺跡の発掘調査では、若狭の塩の荷札として使われていた木簡が複数発見されました。一部の木簡の表記には特定の尊称的な言葉が使用されており、貨物の内容が天皇と宮廷に向けて送られた物である可能性があることを示唆しています。


展示品

このセクションに展示されている道具や模型は、古代の若狭地方で用いられた製塩過程を示しています。小浜と若狭にある、岡津、阿野塩浜、曽根田の製塩所跡から、土器の破片が出土しました。展示された置物は、海水を煮詰めて塩を作る主要な手順を示しており、芸術家の演出は、塩の塊を首都へ運ぶために使用されたと歴史家が信じている種類の籠を紹介しています。

The Salt Road: Supplying the Capital with Wakasa Salt


Overview

In the eighth century, certain areas along Wakasa Bay were important producers of salt, which has been essential for the seasoning and preservation of food for thousands of years. Historical records and archaeological findings indicate that seawater from the bay was used to produce salt through a combination of concentrating, boiling, and baking. At that time, taxes were paid in goods instead of money, and salt made in Wakasa was routinely shipped to the capital in Heijokyo (present-day Nara) as payment.


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Salt Production

Japan does not have rock salt deposits and is too humid to produce sea salt by evaporation alone, so for centuries the process involved using furnaces to boil seawater down to crystallized salt. Seawater was first poured over dried seaweed or seaweed ash to make a concentrate. Then it was boiled down in large earthenware pots to crystallize the salt. Finally, the resulting coarse salt was baked in clay pots, which separated bitter compounds and shaped the final product for convenient preservation and transportation.


Several salt production sites were discovered in the Wakasa region, including Okozu, an ancient state-run site that once operated near the coast in present-day Obama. Excavations revealed fragments of earthenware and the locations of several furnaces, and the area was designated a National Historic Site.


Supplying Salt to the Capital

Starting in the mid-seventh century, Japan introduced many legal reforms and adopted an official taxation system. One type of individual tax, called cho, had to be paid in goods other than rice (the staple at that time), and people of the Wakasa region paid much of their cho taxes in the form of salt. Multiple wooden tablets that were used as shipping tags for Wakasa salt were discovered during excavations of the site of the Heijokyo capital. Designations on some of the tablets use specific honorific wording suggesting that the shipment contents may have been intended for the emperor and the court.


Exhibition Items

The tools and models displayed in this section illustrate the salt production process used in the Wakasa region in ancient times. The fragments of earthenware vessels were excavated from the Okozu, Ano Shiohama, and Soneda salt production sites in Obama and Wakasa. The figurines in the exhibit show the main steps of making salt by boiling down seawater, and an artist’s rendition presents the kind of basket that historians believe was used to transport blocks of salt to the capital.

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