Title Kanbei’s Kawaya

  • Gifu
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Regional Specialties
Medium/Media of Use:
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Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
Mino City

勘兵衛さんの川屋


楮繊維から不純物を取り除く作業は、本美濃紙作りではもっとも重要な工程の一つです。本美濃紙は、その滑らかで染みのない表面で有名なため、汚れや傷んだ繊維を取り除く「塵取り」は非常に綿密な作業となります。和紙の繊維を籠やふるいに入れて流水で洗い、自然光を十分に当てながら手作業で選別していきます。


美濃の和紙工房の多くは、この工程のためにきれいな水が流れる流し台を備えています。しかし、明治時代(1868~1912年)までは、美濃地方には千軒以上の和紙工房が存在し、塵取りのための大きな設備が必要でした。当時、紙漉き職人たちは、湧き水のある水源(川屋)に簡易屋根を設けて、これを共有していました。勘兵衛さんの川屋は、その管理を行っていた一家の名前が残ったものです。美濃に残っている川屋の中でも最大のものです。 


両端が開放されたシンプルな構造で、木材で支えられた屋根にはトタン板が用いられ、片側には窓を設けて十分な自然光が取り込めるようになっています。そして、長さ13メートル、幅50センチほどの石造りの水路に湧き水が絶え間なく流れています。最盛期には最大30人もの職人たちが地面に置いたクッションの上に並んで膝をつき、何時間も水の上にかがんで作業をしていたということです。川屋は風雨を防ぐことはできても、暑さや寒さを防ぐことはできませんでした。現在では、塵取りには用いられなくなったものの、勘兵衛さんの川屋は、和紙作りにおけるきれいな水の大切さや、共同作業という側面を伝えるために保存されています。現地の人々は、今では、野菜を洗う際にこの川屋を利用しています。 

Kanbei’s Kawaya 


Removing impurities from the kozo (paper mulberry) bast fibers is one of the most important steps in making Hon-minoshi. The paper is renowned for its smooth, unblemished surface, so the work of chiritori, removing specks of dirt and damaged fibers, is exacting. The paper fibers are placed in a basket or sieve under running water and picked over by hand, with plenty of natural light to facilitate the task.


Most washi workshops in Mino have a sink with clean running water for this process. Until the Meiji era (1868–1912), however, there were over a thousand washi workshops in the Mino area, and large facilities were needed for chiritori. At the time, simple shelters over sources of spring water (kawaya) were shared by the community of papermakers. Kanbei’s Kawaya is named after the family who used to maintain it. It is the largest of the remaining kawaya in Mino. 


The simple structure is open at both ends, with a corrugated metal roof supported by timber trusses, and windows along one side to provide ample natural light. Spring water flows constantly along a stone channel, around 13 meters long and 50 centimeters wide. At its peak, up to 30 people would have worked here, kneeling side by side on cushions on the ground, crouched over the water for hours. The shelter protected them from the elements, but not from the heat or cold. Although it is no longer used for chiritori, Kanbei’s Kawaya has been preserved to highlight the importance of clean water for making washi and the communal aspect of the craft. Local people now use the kawaya to wash vegetables. 

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