Title Japanese Samurai Experience

  • Kanagawa
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Activities
Medium/Media of Use:
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Text Length:
501-750
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
fujinosatoyama koryukyogikai

剣術体験 / 体験の内容と日本文化について


このワークショップでは、武士の態度、行動、生活様式を形作った道徳律である武士道を紹介します。 12 世紀後半から 1876 年に階級が廃止されるまで日本を支配したこれらの戦士たちは、戦闘だけでなく芸術や哲学についても教育を受けていました。サムライは戦士であるだけでなく、瞑想や「茶の湯」などの活動を実践する文化的な個人であることが期待されていました.そこで、ワークショップでは、これらの文化活動を刀を使った武術である刀道ともに紹介します。熟練の剣士で武士の専門家である後藤佑介氏の​​指導と監督の下、伝統的な刀を使った体験を提供しています。


後藤さんは、藤野の静かな集落にある伝統的な農家、柚の家でこのワークショップを提供しています。天気の良い日には屋外庭園でワークショップを開催します。後藤は剣術である刀道で五段の階級を持ち、武士の伝統を実践し、剣術の経験は16年以上あります。彼は武士にとっての重要性を含め、日本刀の歴史と使用について説明します。

参加者は、着物、帯、袴などの伝統的な衣装に着替えることから始めます。男性用と女性用のさまざまなサイズで、いくつかの色の選択肢があります。次に参加者は、伝統的な和菓子と京都宇治抹茶を提供する簡単な日本茶会に参加します(京都宇治抹茶は、京都の南に位置する宇治市で育った初摘みの若い茶葉から作られた最高級の抹茶です)。その後、後藤は刀の柄、鍔(握り)、鞘など、刀のさまざまな部分について説明します。後藤さんのコレクションにある刀剣の中には、何百年も前のものもあります。

後藤さんの剣に関するプレゼンテーションに続いて、ストレッチと座禅が行われます。これにより、参加者は体を温め、頭をすっきりさせ、目の前のタスクに集中することができます。その後、参加者は後藤の指導を受けて、刀を快適に扱えるようになるためのテクニックを練習します。刀の持ち方、抜き方、振り方、攻防時の立ち方などのアドバイスを受けます。

参加者は、安全のために刃先が鈍い特別なトレーニング用の刀を使用します。ストロークが正しく行われると、刀からはシュッという音がでます。トレーニングが終了すると、参加者は人体の感触に似せるため水分を多く含ませた葦でできたマットを標的に鋭い剣を試すことができます。正しい技術を用いれば、刀はマットを簡単に切り裂くことができます。

後藤は、尺八の演奏や熟練した剣技の展示など、サムライ文化のいくつかの側面を実演してワークショップを締めくくります。

Japanese Samurai Experience


This workshop introduces Bushido (the way of the warrior), the moral code that shaped the attitudes, behavior, and lifestyle of samurai. These warriors, who dominated Japan from the late twelfth century until the abolition of their class in 1876, were educated in the arts and philosophy as well as fighting. Samurai were expected to be not only warriors but also cultured individuals who practiced activities such as meditation and “the way of tea” (chanoyu). The workshop therefore introduces these cultural activities alongside todo (the way of the sword), a sword martial art. It offers hands-on experiences using traditional swords under the instruction and supervision of skilled swordsman and samurai expert Goto Yusuke.


Goto runs the workshop at Yuzu no Ie, a traditional-style farmhouse in a quiet hamlet in the Fujino area. When the weather is good, the workshop is held outdoors in the garden. Goto holds the rank of fifth dan (fifth-degree black belt) in todo and performs samurai traditions, with more than 16 years of experience in swordsmanship. He explains the history and use of Japanese swords, including their importance to samurai.

Participants begin by changing into traditional clothing, which includes a kimono, obi belt and hakama (loose trousers). Several color choices in a range of sizes are available for men and women. Next, participants join a simple Japanese tea gathering at which they are served traditional sweets and Kyoto Uji matcha. (Kyoto Uji matcha is a top-quality matcha made from young first-plucked tea leaves grown in Uji, a city south of Kyoto.) Goto then explains the various parts of the sword, including the tsuka (hilt), tsuba (hand guard), and saya (scabbard). Some of the swords in Goto’s collection are hundreds of years old.

Goto’s presentation on the swords is followed by stretching and Zen meditation. This helps participants warm up their bodies, clear their minds, and focus on the task ahead. Participants then take Goto’s lead in practicing techniques to help them become comfortable wielding a sword. They receive advice on holding, drawing, and swinging the sword, as well as how to stand when attacking and defending.

Participants use special training swords with a blunt edge for safety. The swords make a swooshing sound if a stroke is made correctly. Once the training is complete, participants can use sharp swords on targets made of water-laden reed mats to approximate the feel of a human body. With correct technique, the sword will cut through the mats with ease.

Goto closes the workshop by demonstrating several aspects of samurai culture, including a performance on a shakuhachi flute and a display of his expert sword technique.

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