Title Kayabuki no Sato, the Village of Thatched-Roof Houses

  • Kyoto
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Villages/Towns
Medium/Media of Use:
$SETTINGS_DB.mediaClassificationMap.get($item)
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
ippanshadanhojin nantanshimiyamakankomachizukurikyokai
Associated Address:
Miyamacho kita, Nantan-shi , Kyoto

かやぶきの里


美山町内には200軒以上の伝統的な茅葺き屋根の建物がある。なかでも「かやぶきの里」は、緑豊かな山並みを背景に、農地を望む丘陵地に約40棟の茅葺き民家が建ち並ぶ集落だ。


家々の間を縫うように歩くと、復元された19世紀の農家を利用した美山民俗資料館があり、この地域の伝統建築を内部から見ることができる数少ない場所となっている。また、1796年に建てられた現存するかやぶきの里で最古の邸宅も「ちいさな藍美術館」として一般公開されている。かやぶきの里は美山で最も多くの人が訪れる場所で、毎年、「雪灯廊」などのイベントも開催される。英語ガイドの案内で、村の歴史や文化について詳しく知ることができる。


歴史的な家屋や伝統的な環境は、住民の努力によって守られ、集落が活気のある生活共同体として存続できるよう、力を合わせている。かやぶきの里は1993年に伝統的建造物群保存地区に指定され、伝統的な建造物の保全が義務づけられたことで保存されるようになった。そのため、定期的に屋根の葺き替えを行うなど、維持管理を徹底している。その費用と地元の若者の雇用を確保するために、かやぶきの里の住民が共同出資して、集落内でレストランや土産物店などを経営する会社を設立している。


かやぶきの里の茅葺き屋根の家屋は、ほとんどが築150~200年である。数十年に一度、家ごとに葺き替えを行うが、葺き替えに使うススキを育てるところから始まる手間のかかる仕事である。かつては各戸に専用の茅場があったが、現在は由良川を挟んだ対岸にある畑を共同で使用している。雪が降る前の晩秋に刈り取ったススキは、束ねて冬の間天日干しし、翌年の春から室内に保管する。農家の屋根裏は昔、草の貯蔵庫を兼ねていたが、現在は共同倉庫を利用している。


茅葺き作業は、かつては村人総出で行っていたが、現在は地元産のススキを使い、春から夏にかけて専門家が行っている。屋根の茅は肥料として再利用することができる。大きな家では、片方をその年に、もう片方を翌年にと、部分的に葺き替えをすることもある。

Kayabuki no Sato, the Village of Thatched-Roof Houses


Miyama has more than 200 buildings with traditional thatched roofs. The highest concentration of these buildings is in Kayabuki no Sato, a village where some 40 thatched-roof houses line a hillside overlooking farmland with forested mountains in the distance.


Footpaths winding between the houses lead to attractions such as the Miyama Folklore Museum, which occupies a reconstructed nineteenth-century farmhouse and is one of the few places where visitors can view the area’s traditional architecture from the inside. Another house open to the public is the Little Indigo Museum, in a residence from 1796 that is the oldest extant structure in Kayabuki no Sato. The village is the most visited place in Miyama and hosts events such as the annual Snow Lantern Festival. English-speaking guides provide tours that offer an in-depth overview of the village’s history and culture.


The historic houses and traditional environment are maintained by the residents, who work to protect the structures and the vibrancy of the community. Kayabuki no Sato was designated a Preservation District for Groups of Traditional Buildings in 1993, ensuring the village’s conservation by mandating the maintenance of its buildings in their original state. This upkeep includes periodically rethatching the roofs. The residents of Kayabuki no Sato cover the associated costs and provide employment opportunities for local youth by jointly funding a company that operates businesses such as restaurants and souvenir shops in the village.


Most thatched-roof houses in Kayabuki no Sato are between 150 and 200 years old. Each one is rethatched every few decades in a labor-intensive undertaking that starts with growing the miscanthus grass (susuki) used as thatch. Each household used to have its own grass field for this purpose, but residents now share a field across the Yura River from the village. The grass is harvested in late autumn, before the snowy season, and bundled for drying in the open in winter before being stored indoors from the following spring. The attics of the farmhouses traditionally doubled as grass storerooms, but nowadays a communal warehouse is used instead.


Thatching used to be a cooperative effort that involved the entire village but is now carried out by professionals using locally grown miscanthus grass. The work is usually done in spring or summer, and the grass from old roofs can be reused as fertilizer. Larger houses are often rethatched in sections, with work on one side typically carried out in one year and the other side the following year.

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