Title Kyo-Takenoko Bamboo Shoots from Nishiyama

  • Kyoto
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Castles/Palaces
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
501-750
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
Kyoto Nishiyama/Oharano Hoshokai

西山の京たけのこ


大原野と西山一帯はたけのこで有名です。たけのこは春の珍味で、短く、芽生えたばかりの若い竹の新芽です。たけのこは、背の高い稈に成長する前、土の中で発育して土から芽を出す春に収穫されます。たけのこの外側のザラザラした皮の部分を取り除くと現れる象牙色の内側部分は、野菜と同じように煮たり、焼いたり、揚げたり、漬けたりして調理することができます。西山のたけのこは非常に高品質で「京たけのこ」と呼ばれ、京都ブランド品に認定されています。


完璧な自然条件

たけのこは西山の山腹の竹林でよく育ちますが、これはこの地域の粘土質の土壌のおかげです。栄養価の高い炭酸カルシウムを豊富に含む土は、たけのこを甘く、柔らかく成長させます。西山の土壌は水はけが良く、たけのこに十分な水を与えます。また、山の西側に位置していることもプラスの要因となっており、朝日が適度な光と暖かさを東向きの山腹の植物にもたらしています。


栽培

古くからこの地域の人々は野生の竹林の近くに住み、たけのこを食料として収穫していましたが、意図的に竹の栽培に取り組んだのは僧侶たちが初めてでした。彼らは当初、庭園や寺院の参道を装飾するなど、美的な目的で栽培していました。竹の効果的な手入れ方法を学んだ僧侶たちは、寺のベジタリアン料理(精進料理)に使用するために、多くのたけのこを採るようになりました。彼らの活動は、明治時代(1868年~1912年)の農業促進のための政府の取り組みによってさらに促進されました。竹を育て、美味しいたけのこを収穫するための知識と技術は代々受け継がれ、今も農家で利用されています。


竹は日本の多くの地域で生育していますが、西山地域の農家では京たけのこ専用の特別な栽培方法を採用しています。春には、選ばれた竹の茎の端を剪定し、それ以上の成長を防ぐことでより多くの栄養素がたけのこへ回り、美味しいたけのこの生産へと繋がります。夏には草むしりが行われ、秋には農家がわらで地面を覆い、寒くなる京都の冬に備えます。わらは土壌の熱と湿気を維持する以外に、厳しい天候から芽を保護し、有機肥料としても機能します。冬の間、わらの上に追加の粘土質の土壌を蒔き、土壌が柔らかく栄養価の高い状態を保つようにします。春になると、農家の人たちは専用の鍬(ほりくわ)を使い、新しく生えたたけのこを丁寧に掘り出します。たけのこは日光にさらされると苦くなるため、大部分または完全にまだ地中にあるものを選ぶと、まろやかで味が良いたけのこが採れます。


特に白子と呼ばれる、とても色の薄いたけのこは希少です。新芽の明色を表す「白子」という名前は、典型的な外側が茶色のたけのことは対照的に、クリーム色からベージュ色の外観を表しています。その明るい色は、たけのこ自体が日光にほとんど、または全くさらされていないことを意味しています。白子は収穫量のわずか1パーセントほどで、そのコリコリとした食感と甘みが高く評価されています。


京たけのこを楽しむ

大原野・西山エリアにはたけのこ料理の老舗料理店がいくつかあります。京たけのこの風味と食感を活かした料理を、さまざまな調理法と旬の食材で提供しています。春になると、他の料理を専門とするレストランでも、たけのこを使った季節の料理が登場します。


西山産の京たけのこは、食料品店や地元のスーパーで購入できます。中には道沿いにたけのこなどの無人販売店を出す農家もおられます。看板やステッカーに表記されている価格を見て、お金を集金箱に入れます。また、たけのこ掘りの体験に興味がある人のために、竹林ツアーがあり、参加者は若いたけのこを見つけて堀り鍬を使って掘り出す方法を学ぶことができます。


地域の象徴

大原野や西山地域には竹やたけのこのイメージが沢山存在しています。それはマスコットキャラクターやマンホールの蓋、お土産のデザインなどに見ることができます。西京区(大原野市を含む)の公式キャラクターは、笑顔と明るい性格の竹を擬人化した「たけにょん」です。たけにょんは、小さなたけのこで妹の「のこたん」を連れていることが多いです。これらの竹にまつわる多くのモチーフは、たけのこが有名な特産品であるだけでなく、地域のブランドの一部となり、地域の共同体意識に貢献していることを表しています。

Kyo-Takenoko Bamboo Shoots from Nishiyama


Oharano and the entire mountainous Nishiyama area in the west of Kyoto are famous for takenoko: the spring delicacy of short, young bamboo shoots. Bamboo shoots develop underground and are harvested around the time they break through the soil in spring, before they can grow into tall stalks. After the rough exterior layers of the shoot are removed, the ivory-colored inner flesh can be boiled, grilled, fried, pickled, or cooked as any vegetable. Bamboo shoots from Nishiyama are reliably high in quality and are called Kyo-takenoko (“Kyoto bamboo shoots”), a certified Kyoto brand product.


Perfect Natural Conditions

Takenoko grow well in the hillside groves of Nishiyama, partly due to the region’s clay soil. The nutrient-rich calcium carbonate substrate helps bamboo shoots grow sweet and tender. The soil in this part of the city has good drainage, ensuring that the shoots get just enough water. The western location is another positive factor, as the rays of the rising sun provide the necessary light and warmth for the vegetation on the east-facing mountainside.


Cultivation

From long ago, people in the area lived near wild bamboo groves and harvested takenoko as food, but Buddhist monks were the first to start intentionally cultivating bamboo. They initially grew it for aesthetic purposes, such as for gardens or for landscaping a temple path. Once the monks learned how to effectively tend bamboo groves, they were able to collect plenty of bamboo shoots to use in vegetarian Buddhist cuisine (shojin ryori). Their endeavors were further encouraged by Meiji-period (1868–1912) government efforts to promote agriculture. The knowledge and techniques of cultivating bamboo and harvesting delicious bamboo shoots have been passed down through generations and are still actively utilized by farmers today.


Bamboo grows in many regions throughout Japan, but farmers in the Nishiyama area employ a very particular cultivation process for Kyo-takenoko. In spring, they prune the tops of selected bamboo stalks, preventing further growth so that more nutrients can be channeled into producing robust new shoots. Weeding takes place in summer, and in autumn farmers cover the ground with straw in preparation for the relatively frigid Kyoto winter. The straw helps retain heat and moisture, protects the bamboo shoots from harsh weather, and serves as an organic fertilizer. Additional clay soil is placed over the straw during winter to make sure that the substrate remains soft and nutritious. In spring, farmers dig up the takenoko with special hoes (horikuwa) that work as levers to carefully unearth the new bamboo shoots. As exposure to sunlight makes takenoko bitter, selecting those that are mostly or fully underground ensures milder and better taste.


Very light-colored bamboo shoots, called shiroko, are especially rare. The name, literally “white shoots,” describes their cream to beige exterior, as opposed to the typical takenoko that are brown on the outside. The light color indicates that the shoots had little to no sun exposure. Shiroko comprise only about one percent of the harvest and are highly prized for their crisp texture and sweet taste.


Enjoying Kyo-Takenoko

Some long-established restaurants in Oharano and the Nishiyama area specialize in bamboo shoot cuisine. Various cooking methods and seasonal ingredients are used to create dishes that highlight the flavor and texture of Kyo-takenoko. In spring, even restaurants that focus on other types of cuisine offer seasonal dishes that incorporate bamboo shoots.


Kyo-takenoko from Nishiyama can be purchased at grocery stores and local markets. Some farmers set up unmanned stalls on the roadside with bamboo shoots and other produce. The prices are shown on signs or stickers, and payment should be put into a collection box. For those interested in a hands-on experience of digging up bamboo shoots, there are excursions to bamboo groves where participants can learn to find young shoots and use a horikuwa hoe.


A Symbol of the Region

Bamboo and bamboo shoot imagery is abundant throughout Oharano and the Nishiyama area, appearing as mascot characters, on manhole covers, and in souvenir designs. The official character of Kyoto’s Nishikyo Ward (which includes Oharano) is Takenyon, an anthropomorphic bamboo stalk with a smiling face and cheerful disposition. Takenyon is usually accompanied by a small bamboo shoot, his little sister Nokotan. The many bamboo-related motifs reflect the fact that takenoko are more than a famous regional food product, having become part of the area’s brand and sense of community.

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