Title Forging a Japanese Sword

  • Shimane
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins
Medium/Media of Use:
Interpretive Sign
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
tetsu no michi bunkaken suishin kyogikai

日本刀の鍛錬


 日本の刀鍛冶が大きく発展したのは1500年代半ばのことで、新しいたたら製鉄法が開発され、高級な玉鋼が作られるようになった。日本刀は何世紀にもわたって製錬された鉄で作られてきたが、玉鋼に含まれる炭素の量は、切れ味としなやかさをあわせ持つ刃を作るのに理想的だった。今日でも日本の刀鍛冶が好んで使う材料である。

 刀を鍛造する際、刀匠はまず鋼を熱し、5ミリほどの厚さに平らにする。その後、細かく砕かれ、硬さによって選別される。剣の切っ先を作るため、最も硬い破片を何層にも重ね、再溶解して1つのインゴットにする。このインゴットは繰り返し折り畳まれ、その回数は15回にも及び、約33,000層の鋼鉄を製造する。これらの層は鍛造技術によって異なる木目模様として、完成した刃に現れる。

 次に、緻密なインゴットを、より柔らかくしなやかな鋼でできた芯に巻きつけ、両者を打ち合わせて刃を形成する。その後、刀匠は焼き入れと呼ばれる工程を経て刀身を焼き固める。刃はまず粘土で部分的にコーティングされ、約800℃に加熱された後、冷水に突っ込まれる。粘土の層によって金属が冷えて不均一に収縮し、日本刀の特徴である独特の曲線が生まれる。粘土の塗り方によって、刀身に走る刃文(はもん)の形が決まる。刃文は直線、曲線、ギザギザなど、刀匠が望む形にすることができる。この展示にある刀剣は、刀匠が同じ基本的な材料を使って、いかに異なる結果や外観を生み出すことができるかを示している。

Forging a Japanese Sword


A major development in Japanese swordsmithing came in the mid-1500s, when new tatara ironmaking methods were developed to produce high-grade tamahagane steel. Japanese swords had been made with refined iron for centuries, but the amount of carbon in tamahagane steel is ideal for making blades that are both sharp and supple. Even today, it is the preferred material of Japanese swordsmiths.

When forging a sword, swordsmiths first heat and flatten the steel to a thickness of around 5 millimeters. The metal is then broken into pieces and sorted by hardness. To make the cutting edge of the sword, the hardest pieces are stacked and remelted into a single ingot. This ingot is then repeatedly folded, often as many as 15 times, producing a piece of steel with nearly 33,000 layers. These layers appear on the finished blade as a grain pattern that varies according to the forging technique.

Next, the ingot is wrapped around a core made from softer, more pliable steel, and they are hammered together. The swordsmith then hardens the blade through a quenching process called yaki-ire. The blade is first coated with uneven layers of clay, then heated to around 800 degrees Celsius and plunged into cold water. The layers of clay cause the metal to cool and contract unevenly, giving the blade the distinctive curve for which Japanese swords are known.

The style in which the clay is applied determines the appearance of the edge pattern (hamon) that runs down the blade. It can be straight, curvy, jagged, or any other shape the swordsmith desires. The swords in this display show how a swordsmith can produce different results and appearances using the same basic materials.

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