標題 箱根節分祭,節分前夜祭

  • 神奈川
類別:
全年活動
媒體用途種類:
網頁
字數:
250以下
編寫年度:
2019
地區協議會名稱:
hakoneDMO(ippanzaidanhojinhakonemachikankokyokai)

Hakone Setsubun and Setsubun Zenyasai

Setsubun, observed on February 3, is the last day of winter in the traditional Japanese calendar. It is also a day of cleansing, which is accomplished through the ritual of mamemaki. Literally “bean-throwing,” this is a custom by which people seek to ward off evil. Shouting Oni wa soto! Fuku wa uchi! (“Demons out! Good luck in!”), people open their doors and windows and fling hard, dried soybeans believed to drive harmful spirits away. In Hakone, the Setsubun revelry begins on the evening of February 2, when a 20-minute fireworks display lights up Lake Ashi to highlight the coming day’s festivities. On February 3, Hakone Shrine hosts a series of ceremonies intended to keep the evil spirits away. The climax comes early in the afternoon, when one of the priests slips into a costume, pulls on a pair of water skis in a nod to the region’s watersport tradition, and zips across the surface of the lake while onlookers hurl beans at the speeding demon. If the spectacle makes you hungry for something more than a few dried beans, head back up to the shrine, where local delicacies such as deep-fried wakasagi (Japanese pond smelt) and cups of sake are handed out for free.


箱根節分祭、節分前夜祭「冬景気花火大会」

2月3日に祝われる節分は、伝統的な日本の暦の上で冬の最後の日です。この日はまた清めの日でもあり、清めは豆まきの儀式を通じて行われます。直訳で「豆を投げる」という意味のこの行事は、邪を祓う目的で行われます。人々は「鬼は外!福は内!」と叫びながら、扉や窓を開けて、邪悪な霊を撥ねつけると信じられている固い乾燥大豆を投げつけます。箱根では節分のお祭り騒ぎは、翌日のお祭りに向けたハイライトとなる20分間の花火が芦ノ湖を照らす2月2日の夜に始まります。2月3日には、箱根神社では悪霊を祓うことを意図した一連の儀式を開催します。クライマックスは午後早めにやってきます。宮司の一人がコスチュームに着替え、地域のウォータースポーツの伝統にちなみ水上スキーを履き、猛スピードの鬼となって湖面を走るところを目がけて観覧客が豆を投げつけます。もしこのスペクタクルを見てお腹が空いて、数粒の豆よりもう少し何か食べたくなったら、ワカサギのフライやお酒が無料でふるまわれている神社に戻りましょう。


箱根节分祭,节分前夜祭


每年2月3日,人们将欢庆“节分”——即日本传统历法上冬季的最后一日。这一天也被誉为“净化之日”,而“净化”则是通过撒豆仪式来实现。这项仪式顾名思义,即“把豆子扔出去”,旨在驱除邪气。人们一边高喊“鬼在外!福在内!”,一边打开门窗,将坚硬干燥的大豆用力往外扔掷。这些大豆被认为可以驱逐恶灵。狂欢从2月2日夜晚拉开序幕,20分钟的焰火秀照耀着芦之湖,为次日的节分祭预热。到了2月3日,箱根神社将举行一连串的驱邪仪式,并于正午之后迎来祭典高潮。届时,一位神社主祭身着戏服,套上滑水的装备(一种当地水上运动的传统项目),化身迅猛的恶魔在湖面风驰电掣地滑行,观众们可以尽情地向其投掷豆子。倘若这一壮观的场景激起了您的食欲,而几粒豆子又难以解馋(节分撒豆仪式所用豆子可以食用)的话,不妨返回神社,那里有“油炸西太公鱼”等当地佳肴和美酒,静候您免费享用。

箱根節分祭,節分前夜祭


人們將於每年的2月3日慶祝「節分」——即日本傳統曆法上冬季的最後一日。這一天也被稱為「淨化之日」,而「淨化」則是透過撒豆儀式來落實。這項儀式顧名思義,即「把豆子扔出去」,目的在驅趕邪氣。人們一面高喊「鬼在外!福在內!」,一面打開門窗,將乾燥堅硬的大豆用力往外投擲。這些大豆被認為可以驅逐惡靈。狂歡從2月2日夜晚揭開序幕,20分鐘的煙火秀照耀著蘆之湖,為隔日的節分祭暖身。到了2月3日,箱根神社將執行一系列的驅邪儀式,並於正午之後迎來祭典高潮。屆時,一位神社主祭身著戲服,套上滑水的裝備(一種當地傳統的水上運動),化身迅猛的惡魔在湖面如疾風迅雷般滑行,觀眾們可以恣意向其投擲豆子。如果這一壯觀的場景激發了您的食欲,而幾粒豆子又難以止飢(節分撒豆儀式所用豆子可以食用)的話,不妨返回神社,那裡有「油炸西太公魚」等當地佳餚和美酒,恭候您免費享受。

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