タイトル 国立公園妙高パンフレット 
雪と大地が育んだ妙高の味(説明文)かんずり、岩の原ワイン

  • 新潟県
ジャンル:
地域の特産物 国立・国定公園
媒体利用区分:
パンフレット Webページ
ワード数:
251-500
作成年度:
2018年
地域協議会名:
Mt.6多言語解説整備協議会(妙高赤倉)
位置情報:
新潟県妙高市栄町5-1

One of the best things about exploring a new area — particularly in Japan — is trying the local specialties. The Myoko area of Niigata is no exception: the region is famed for its mountain vegetables, top quality rice and locally produced sake and wine. Since the area also sees a significant amount of snow in the winter, many food items are actually stored, exposed and preserved in snow, giving them unique qualities and flavors that are not likely found in other areas of Japan.


One of the specialties to come out of the area is a fermented chili paste called kanzuri, which benefits from the region’s chilly winter conditions. Typically fermented for three to six years, this popular paste is made up of a mix of salt-pickled togarashi peppers that have been exposed to snow, koji yeast and yuzu peels. The result is a spicy, citrusy paste that packs an umami punch and spices up everything from ramen to yakitori.


The city of Joetsu near Myoko is home to the Iwanohara Vineyard, one of the oldest wine producers in Japan, which has over 125 years of history to its name. The vineyard was founded by Kawakami Zenbei, widely known as the father of Japanese grapes and wine, and was where he grew unique grapes for wine including his signature Muscat Bailey A, a mix of both American and European grapes. Wines produced at this vineyard are made with the fruit of vines that have been specially cultivated for the environment around Niigata, which is situated between the sea and mountains. Over the years, wine connoisseurs from around the globe have taken notice of these unique Japanese wines that have emerged from this local vineyard.


見知らぬ場所を探索する時に最高なのは、地元周辺の特産品を食べて味わうことです。新潟の妙高エリアもその例外ではなく、豊富な山菜や一流の米の他にも、地元産の酒やワインなどといった人気の特産品が溢れています。また、この地域は冬は豪雪に見舞われるため、多くの食べ物が雪の中に貯蔵され、さらされ、保存され、日本の他のどの地域にも見られない独特の品質や風味を持つようになります。


特にこの地域で生産され、この雪の作用の恩恵を受けている最も有名な食品の一つは、発酵させた唐辛子のペーストで、かんずりと呼ばれています。一般的に約3~6年発酵されるこの人気のペーストは、雪にさらし、麹の酵母菌と柚子の皮を混ぜた、塩漬けの唐辛子から作られます。ピリッとして柑橘系の風味があるものに仕上がり、旨味が詰まっていて、香辛料としてラーメンや焼き鳥などあらゆるものによく合います。


また、妙高市に近い上越市には、日本でも有数の古いワイン生産者であり、125年以上の歴史を持つ岩の原葡萄園があります。葡萄園は「日本のブドウとワインの父」として広く知られる川上善兵衛が創業し、アメリカとヨーロッパのブドウを交配したマスカット・ベーリーAと呼ばれる独特の品種など、独自のワイン向けのブドウを育てました。この葡萄園で生産されるワインは、海と山に挟まれた新潟周辺の環境に合わせて栽培された特殊なブドウから作られています。ここ数年で、地元新潟のブドウ園から生まれたユニークな日本ワインに、世界中のワイン通たちが注目するようになってきています。

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