タイトル 招徳酒造

  • 京都府
ジャンル:
地域の特産物
媒体利用区分:
パンフレット Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
伏見観光プロジェクトチーム

Shōtoku (Shōtoku Shuzō)

Shōtoku Shuzō has been brewing sake since 1645 and specializes in junmai sake, which is brewed without the addition of brewer’s alcohol. The company was originally based in the central Rakuchū area of Kyoto until the Kimura family decided to move their business to Fushimi in the early 1900s, attracted by its plentiful spring water.

Shōtoku Shuzō is a boutique brewery, focusing on high-quality, small-batch junmai sake made with traditional brewing techniques and no added brewers alcohol. The name Shōtoku is derived from a Zen Buddhist phrase meaning “happiness comes from virtue.” The brewers describe their product as fine shokuchūshu—sake to be enjoyed with a good meal.

Historically, the company has enjoyed close relationships with master brewers from Fukui Prefecture and Hyogo Prefecture. Today, the rice it uses in their brews is mostly from a small group of farmers in rural Ayabe in Kyoto Prefecture. The close relationship it has with these farmers gives the company almost complete control over the production process from rice paddy to bottle. For some of its sake, Shōtoku Shuzō uses the traditional kimoto technique, which uses natural lactic acid fermentation to create an acidic sake mash. This process takes roughly a month and results in a flavorful sake that is rich in amino acids.

In early 2000, Shōtoku Shuzō’s fourteenth-generation owner, Kimura Shikō, displayed his commitment to progressive sake production by recruiting Fushimi’s first-ever female brewer, Ōtsuka Maho.


招德(招德酒造)


招德酒造自1645年起釀製清酒,而釀造不添加食用酒精的純米酒是其專長。它原本位於京都中心部的洛中地區,後在20世紀初被伏見豐沛的泉水資源吸引,遂將業務遷移至此。

招德酒造是一家小型專業化的釀酒廠,專注於運用傳統釀酒技術,釀造小批量、高品質的純米酒,整個過程中不添加任何食用酒精。「招德」之名,來自禪宗佛語「以德招福」(擁有善良的心自會招來幸福)。招德的杜氏稱自己生產的清酒為「餐中酒」,適合搭配美食一起享用。

歷史上,招德酒造與福井縣和兵庫縣的著名釀酒師有密不可分的關係。今天其釀酒所用的米大多來自京都(東接福井縣,西接兵庫縣)的農村地區,由綾部市幾家農戶小規模種植。由於與農戶關係密切,酒廠實現了從稻田到裝瓶全流程的品質管理。招德酒造還以自然的乳酸發酵製作酒醅的傳統生酛造方法釀製清酒,雖這一過程需要大約一個月,但釀製的清酒富含氨基酸,風味豐滿醇厚。

2000年初,招德酒造的第十四代當家木村紫晃聘用了伏見地區首位女性杜氏大塚真帆,為清酒釀造業的進一步發展作出了貢獻。招德酒造以「守舊造新」為座右銘,致力於打造「最好的餐中酒」。

招德(招德酒造)


招德酒造自1645年起酿制清酒,其特长是酿造不添加食用酒精的纯米酒。它原本位于京都中心部的洛中地区,后在20世纪初被伏见丰沛的泉水资源吸引,遂将业务迁移至此。

招德酒造是一家小型专业化的酿酒厂,专注于运用传统酿酒技术,酿造小批量、高品质的纯米酒,整个过程中不添加任何食用酒精。“招德”之名,来自禅宗佛语“以德招福”(一颗善良的心自会招来幸福)。招德的酿酒师称自己生产的清酒为“餐中酒”,适合搭配美食一起享用。

历史上,招德酒造与福井县和兵库县的著名酿酒师有着密不可分的关系。今天其酿酒所用的大米大多来自京都(东接福井县,西接兵库县)的农村地区,由绫部市几家农户小规模种植。由于与农户关系密切,酒厂实现了从稻田到装瓶全流程的品质管理。招德酒造还以自然的乳酸发酵制作酒醅的传统生酛造方法酿制清酒,虽整个过程需要大约一个月,但酿制的清酒富含氨基酸,风味丰满醇厚。

2000年初,招德酒造的第十四代当家木村紫晃聘用了伏见地区首位女性酿酒师大冢真帆,为清酒酿造业的进一步发展作出了贡献。招德酒造以“守旧造新”为座右铭,致力于打造“最好的餐中酒”。

招德酒造

招德酒造は、1645年から日本酒を醸造しており、醸造アルコールを加えずに醸造される純米酒に特化した酒造りを行っている。1900年代初頭、豊富な湧き水に魅かれ、伏見に事業を移すことを決めるまで、同社は元々、京都の中央部の洛中地域に拠点を置いていた。

招德酒造は、伝統的な醸造技術と醸造アルコールを一切使用せずに作られる高品質で小ロットの純米酒に焦点を当てたブティックのような蔵元である。 招德の名前は、「幸福には善行が伴う」という意味の禅仏教の言葉に由来する。杜氏は、自分たちの製品をおいしい食事と一緒に楽しめる日本酒、食中酒と説明する。

歴史的に、同社は福井県と兵庫県の名杜氏と密接な関係を結んできた。 今日、彼らが醸造に使用している米の多くが、京都府の綾部地方の小さな農家のグループのものである。 これらの農家との緊密な関係により、同社は水田から瓶詰まで一貫した品質管理を実践できる。招德酒造の一部の日本酒は、自然の乳酸発酵を使用してもろみを作る伝統のきもとづくりに力を注いでいる。このプロセスは約1か月かかり、アミノ酸が豊富な風味豊かな日本酒になる。

2000年初頭、招德酒造の14代目当主の木村紫晃は、伏見地区初の女性杜氏、大塚真帆を採用することで、さらなる日本酒製造の発展へと貢献した。


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