タイトル 泡盛と琉球料理
琉球料理をつくる際に泡盛を使用した 【ラフテー・豆腐ようなど】

  • 沖縄県
ジャンル:
食・食文化 地域の特産物
媒体利用区分:
パンフレット
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
沖縄県酒造組合

A Key Ingredient


Awamori is a key ingredient in several traditional Okinawan dishes and delicacies. One of the most popular is rafute, a dish of stewed pork simmered in awamori. Alcohol in the awamori softens the pork as it cooks and adds a luxurious fragrance. An unusual Okinawan delicacy called tofuyo is a type of fermented tofu made by soaking the tofu in awamori and red koji mold. It is intensely flavored, with a taste and texture similar to cheese.


The Ryukyu Kingdom’s relationship with China had a great influence on its cuisine. When Chinese envoys visited the Ryukyu kings, they brought pigs, ingredients from the Asian continent, cooking techniques, and chefs. The kingdom’s court cuisine developed as a way to entertain these important guests, but eventually influenced the everyday cooking of the Ryukyuan people. Other ingredients reached the kingdom via its flourishing trade with Japan and other Asian nations. Since World War II, a number of ingredients and dishes from the United States have been incorporated, further enriching Okinawa’s food culture.


Awamori remains both an ingredient in Okinawan cuisine and a perfect accompaniment to it. Today, awamori can be found almost everywhere Okinawans meet to eat, drink, and socialize.


欠かせない食材


泡盛は、沖縄の伝統的な料理や珍味のいくつかに欠かせない材料です。最も人気のある料理のひとつは、泡盛で蒸し煮にした豚肉料理のラフテーです。泡盛に含まれるアルコールは、加熱されることによって豚肉を柔らかくし、芳醇な香りを加えてくれます。また、沖縄の風変わりな珍味である豆腐ようは、豆腐を泡盛と赤麹カビに浸けて作る発酵豆腐の一種です。強烈な匂いがし、味と食感と味はチーズに似ています。


中国との関係は、琉球王国の料理文化に多大な影響を与えました。中国の使節が琉球国王を訪れた際、彼らは豚、アジア大陸原産の食材、調理法、そして料理人をもたらしました。琉球王国の宮廷料理は、こうした重要な客人をもてなすために発展していきましたが、やがて琉球の人々の家庭料理にも影響を与えました。他の食材は、日本をはじめとするアジアの国々との盛んな交易を介して琉球にもたらされました。第二次世界大戦後は、アメリカから数々の食材と料理が取り入れられ、沖縄の食文化はさらに豊かなものとなっています。


泡盛は、沖縄料理の材料であるとともに沖縄料理にぴったりのお供であり続けています。今日、泡盛は沖縄の人々の集まる食事やお酒の席のほぼ全てで

見られます。


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