タイトル 縄文文化

  • 新潟県
ジャンル:
史跡・城跡 食・食文化
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
十日町市食と農の景勝地推進委員会

Jōmon Culture


What Happened in the Jōmon Period?

Life in the first millennium of Japan’s Jōmon period (14,000–350 BCE) was characterized by a nomadic lifestyle. Pre-Jōmon people lived in communities of greatly variable size that relocated with the changing seasons. It was during this time that two critical technological advancements were made: the development of pottery and the invention of the bow and arrow. The use of clay vessels allowed pre-Jōmon people to cook a wider variety of foods, and the bow allowed them to hunt game like rabbits with greater efficiency. The discovery of these new technologies marks the beginning of the Jōmon period.

When the Ice Age ended approximately 11,500 years ago, the climate stabilized and the global temperature began to rise. The seasons became less erratic, and it became possible to inhabit a single area throughout the year. Without the need to constantly relocate, individuals were able to remain with their families as they aged, and several generations came to live together in single households. The shift from an itinerant lifestyle to pit-dwelling settlements of hunter-gatherers created a shared communal culture that gradually developed into societies. Numerous artifacts from the Jōmon period suggest a rich culture of trade, ritual, and even art. The name jōmon, meaning “rope pattern,” is derived from the pressed cord markings found on pots discovered from this period.

Through the use of pottery, the Jōmon people were able to greatly expand their diets, which led to an increase in the population. Spurred by the changing climate, acorn, chestnut, and walnut trees grew broadly, and their nuts were likely ground and cooked by the people of that time. Evidence of this can be seen in the stone mortars unearthed at Jōmon sites and the traces of carbides found on the inside of pottery specimens from the time. This diet was likely supplemented with a wide variety of other meats, fish, nuts, berries, plants, and root vegetables. Particularly during the middle period of Jōmon, some 5,500 to 4,500 years ago, the population in the area around the Shinano River Basin, including Tōkamachi and Tsunan, reached as many as 200,000 individuals. It was also during this time that the “flame-style” vessels (kaengata doki) are believed to have been developed.

The Jōmon period ended with the advent of rice cultivation and the widespread development of an agrarian lifestyle, which was introduced from the Asian continent.


縄文文化 【縄文時代】

縄文時代(紀元前14,000~350年)の最初の千年間は、遊動的な生活様式を特徴としていた。先縄文時代の人々が暮らすコミュニティの規模は多様で、季節の変化に伴い移動を繰り返していた。土器の開発と弓矢の発明という2つの大きな技術的進歩が起こったのは、この時代のことである。土器を使うことで、先縄文時代の人々は料理が可能になり、さまざまな食べ物を食べられるようになった。また、弓矢を使うことでウサギなどの獲物をより効率よく捕まえられるようになった。この2つの新しい技術の発見が縄文時代の始まりを表す。

約1万1500年前に氷河期が終わると、気候が安定して地球の気温が上昇し始めた。季節の振れ幅が小さくなったことから、1年をとおして1か所に定住することが可能となった。定期的に移住する必要がなくなったため、やがて人々は家族と過ごせるようになり、何世代かで1つの住居で一緒に暮らすようになった。遊動生活から竪穴式住居での狩猟採集生活へ変化したことで共同生活文化が生まれ、これにより日本列島で最初となる真の社会が徐々に発達していった。縄文時代の数々の遺物からは、交易、儀式、さらには芸術まで充実した文化があった様子がわかる。「縄目文様」を意味する縄文という名前は、この時代の深鉢に縄の文様が押し付けられていたことに由来する。

土器の使用によって縄文人の食生活は大幅に広がり、それが後に人口増加へと繋がっていった。気候の変化がドングリや栗、クルミの木の成長を広範囲で加速させ、縄文遺跡から発掘された石臼や、この時代の土器の標本の内側に付いている炭化物の跡から、縄文人はその堅果をすりつぶして調理していたようである。この食生活は、他の肉や魚、堅果類、小果実類、根茎類といった幅広い種類の食べ物で補われていたと考えられる。十日町時代中期である。

縄文時代は、稲作が到来し、大陸からもたらされた農耕生活様式が幅広く発達したことによって終焉した。


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