タイトル 伊勢神宮とのつながり伊勢神宮に供えるアワビ(神饌の最高峰、鮑は鳥羽国崎から)

  • 愛知県
  • 三重県
ジャンル:
神社・寺院・教会 年中行事 国立・国定公園
媒体利用区分:
パンフレット
ワード数:
250以下
作成年度:
2019年
地域協議会名:
伊勢志摩国立公園地域協議会
位置情報:
三重県鳥羽市国崎町

Cape Kuzaki and Ise Jingu Grand Shrine

Princess Yamatohime-no-mikoto was deeply moved when the ama divers of Toba presented her with gifts of abalone. She declared the delicacy a food fit for the gods. Abalone ranks as the single most important ingredient in the sacred meals offered to the deities of Ise Jingu. The choicest specimens are gathered from Cape Kuzaki, home to a dedicated processing facility that prepares them as offerings to the shrine. There the abalone is sliced into strips, stretched, and dried using a technique that was first perfected in the Heian period a thousand years ago. Neither the facility nor the offering ceremonies at Ise Jingu are open to visitors, but examples of the prepared abalone are on display at the Toba Sea-Folk Museum.


国崎と伊勢神宮

皇女、倭姫命(やまとひめのみこと)は、海女から献上されたアワビに大変感動しました。そして、この食物の美味しさは神様への供物にふさわしいと述べました。今日まで、アワビは伊勢神宮の神々に供える神饌で最も重要な食材とされています。極上のアワビは、神社に奉納するためにアワビを調理する施設がある国崎という場所で収穫されます。この調理施設で、アワビは1000年前の平安時代に最初に確立された調理法を用いて細く刻まれ、伸ばされ、そして干されます。この調理施設とお供えの儀式はどちらも一般には公開されていませんが、鳥羽市立海の博物館で、調理されたアワビの見本を見ることができます。


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