タイトル 復元塩田

  • 香川県
ジャンル:
集落・街
媒体利用区分:
パンフレット
ワード数:
251-500
作成年度:
2020年
地域協議会名:
公益社団法人 香川県観光協会

Reconstructed Salt Field

One of the main attractions at Utazu Seaside Park is the reconstructed salt field that serves as a reminder of the area’s history as a center of salt manufacturing. The town of Utazu has been producing salt for centuries, but the industry’s greatest period of prosperity began in the Meiji era (1868–1912). By 1898, five salt companies were operating in eight zones along the coast. Salt was a government monopoly commodity at the time, and national policy greatly influenced the industry’s fortunes. In 1971, the government reoriented its salt production strategy toward new technologies. As a result, all salt ponds in Japan were ordered to be closed, and Utazu lost what had once been its most important industry.


The 900-square-meter salt field in Utazu Seaside Park consists of evaporation ponds and a factory building and was reconstructed in 1988 to illustrate how salt was produced here during the Meiji era. Ponds were built as close as possible to the sea, beyond the high tide point, and watergates and channels were used to divert seawater into them. The water was left to evaporate under the sun, leaving salt behind in the sand. That sand was mixed with small amounts of seawater to make brine (concentrated salt water), which was then boiled to crystalize the salt. A reconstructed kamaya, or building where the brine was boiled, stands next to the evaporation ponds. This thatched-roof structure has a distinctive brick chimney and is fully operational; small amounts of coarse salt are produced in it to be sold in souvenir shops in Utazu and for use as an ingredient in locally-made candy. Visitors can try making salt themselves by attending a class offered at the salt field.


復元塩田


うたづ臨海公園の主要人気スポットの一つは、この地域が塩生産の中心地であった歴史を人々に伝えるために復元された塩田です。宇多津町は何世紀にもわたって塩を生産してきましたが、この産業が最も栄えた時期の始まりは明治時代(1868年~1912年)でした。1898年までには、5つの製塩会社が沿岸の8つの区域で操業していました。当時、塩は政府の専売商品で、この産業の運命は国策によって大きく左右されていました。1971年、政府は製塩方法に新技術を取り入れることを目指しました。その結果、日本中のすべての塩田が閉鎖に追い込まれ、宇多津はかつて最も重要だったその産業を失いました。


うたづ臨海公園にある広さ900㎡のこの塩田は、複数の蒸発池と1棟の工場からなり、明治時代にここで塩がどのように生産されていたかを解説するために1988年に復元されました。これらの池は、高潮時の水位よりも高く、かつ、海にできるだけ近い場所に造られました。そして、水門と水路で池に海水を引き込みました。溜まった海水は太陽光で蒸発し、砂に塩が残りました。その砂は鹹水(濃縮塩水)を作るために少量の海水と混ぜ、それを煮詰めて塩の結晶を取り出しました。蒸発池の隣には、復元された釜屋(鹹水を煮詰めるための建物)があります。この茅葺き屋根の建物はレンガ造りの煙突が特徴的で、完全に機能します。ここで生産された少量の粗塩は宇多津の土産物店で販売されるほか、地元産の飴の材料にも使われています。塩田を訪れた際は、ここで開催されるクラスに参加し、自ら塩作りを体験できます。


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