タイトル 青果部

  • 東京都
ジャンル:
食・食文化 体験アクティビティ
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
251-500
作成年度:
2021年
地域協議会名:
東京都中央卸売市場・豊洲市場協会

Fruit and Vegetable Market


Toyosu Market may be best known for its seafood, but fish is not the only kind of produce traded there. The facility includes an entire building spanning roughly 97,000 square meters, which is dedicated to the sale of fruit and vegetables delivered fresh from throughout Japan and from overseas every day. Supermarkets rely on these shipments to stock their shelves, and chefs across Tokyo and the rest of eastern Japan come to the market to source the best seasonal produce and garnishes for their menus. The items traded at the Toyosu Fruit and Vegetable Market range from everyday greens such as cabbage and carrots to expensive ingredients such as matsutake mushrooms, which are prized for their earthy flavor and are only available fresh in autumn. Auctions for premium produce can be highly competitive, and many producers of these goods prefer to have them traded at Toyosu Market because that is where they tend to yield the highest prices. The market plays a role in setting prices and influencing trends in the nationwide trade of fruit and vegetables, and is therefore closely monitored by farmers, produce traders, and other professionals.


One day at the market


As approximately 1,000 tons of produce circulate through the market daily, the Toyosu Fruit and Vegetable Market is essentially in operation 24 hours a day. Every new day begins just after midnight with the unloading of newly arrived items; the auctions start at 6:30 a.m. The majority of items are not put up for auction, however; rather, they are sold through one-on-one transactions between wholesalers and intermediaries or authorized buyers. Once paid and accounted for, the fruit and vegetables are loaded onto the trucks that will take them to supermarkets and restaurants. Then the facility is washed down in readiness to repeat the entire process the next day. Some of this activity can be glimpsed from the visitors’ deck on the second floor, where parts of the walls are color-coded based on the fruits and vegetables that are in season during different months. Explanatory panels on the walls relay information on the market’s functions and offer statistics on the produce being traded.


青果部


豊洲市場といえば水産物が有名だが、市場で出回るのは魚だけではない。市場では、約9万7,000平方メートルの建物1棟全体を使って、日本全国や海外から毎日届く新鮮な野菜や果物が取引されている。この青果市場の頼るのは野菜の仕入れを行うスーパーマーケット、旬の食材を求める東京をはじめとする東日本の料理人たちなどだ。豊洲の青果市場では、キャベツやニンジンなどの日常的な野菜から、秋にしか採れない土のいい香りがする松茸などの高級食材まで、さまざまなものが取引されている。高級食材のセリは活発で、多くの生産者はいい値段が出やすい豊洲市場での取引を希望している。豊洲市場には、全国の青果物取引の価格設定や動向を左右する影響力があるため、農家や青果物業者など、その道のプロからいつも注目されている。


青果市場の一日


豊洲青果市場は、毎日約1,000トンもの青果物が流通するため、基本的に24時間体制で運営されている。午前0時過ぎに入荷した青果物の荷捌きが始まり、午前6時30分から競りが行われる。しかし多くの品物はセリの対象にならず、卸売業者と仲卸・売買参加者による相対取引によって決済が済むと、野菜や果物はトラックに積まれてスーパーやレストランに配送され、施設は洗浄されてまた翌日に繰り返されます。その様子は、2階の見学者デッキから見ることができる。ここでは壁の一部が旬の野菜や果物に合わせて色分けされている。壁面の説明パネルには、市場の機能や取引されている野菜の統計情報などが記されている。


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