タイトル 白米千枚田

  • 石川県
ジャンル:
食・食文化 体験アクティビティ
媒体利用区分:
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ワード数:
250以下
作成年度:
2022年
地域協議会名:
一般社団法人 能登半島広域観光協会

Shiroyone Senmaida


Terraces cascade down a hillside towards the shore in a patchwork of more than one thousand rice fields in Shiroyone, on the Noto Peninsula, Ishikawa Prefecture. The Senmaida (literally “thousand rice fields”) terraces, ranging from 50 centimeters to around 18 meters square, are all cultivated by hand. Rice has been grown on this hillside since the early Edo period (1603–1867). A path runs around the perimeter of the fields so that visitors can get close without causing damage to the rice fields. At the information center and shop at the top of the hill, visitors can learn about traditional farming and buy rice grown in the fields.


Maximizing the available land

The climate of the Noto Peninsula is well suited for rice production, but flat land suitable for farming is scarce. Since at least the Edo period, farmers in the area have split their time between cultivating small plots of land and working in other industries such as fishing or forestry to make a living. Terraced rice fields were developed as a way to maximize rice production and prevent soil erosion. The paddies act as dams to retain water and sediment and thus require less fertilizer than flat fields. 


Preserving agricultural heritage

While machinery such as small combine harvesters and threshing machines have become common in rice cultivation, the irregular shape and gradient of the Shiroyone terraces means that soil preparation, planting, and harvesting must be done by hand. Such practices have preserved agricultural traditions on the Noto Peninsula, which was designated a Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS) in 2011.

白米千枚田


石川県能登半島の白米では、海岸へと下る斜面に、千を超える棚田が連なっています。「千枚田」 (文字通り「千枚の田んぼ」) の棚田は、広さが50平方センチメートルから約18平方メートルで、すべて手作業で耕されます。この斜面では、江戸時代 (1603~1867年) 初期から米が栽培されてきました。訪れる人が田んぼを傷めることなく近づけるよう、田んぼの周りには小道が通っています。丘の上にある情報センターとお店では、伝統的な農業について学ぶことができ、田んぼで育てられたお米を買うことができます。


利用できる土地を最大化する

能登半島の気候は米作に向いていますが、農業に適した平地は不足しています。少なくとも江戸時代以降、この地域の農民たちは、生きていくために、狭い土地を耕すことと、それ以外の仕事 (漁業や林業など) に時間を分けて使ってきました。棚田は、米の生産量を最大化し、土壌流出を防ぐ方法として発展しました。この田んぼは、水と堆積物を保持するダムとして機能するため、必要な肥料は平地の田んぼより少なくなります。 


農業遺産を保存する

米作において、小型の収穫機や脱穀機といった機械は一般的になりましたが、白米の棚田の不規則な形と勾配は、土壌の準備・田植え・稲刈りを手作業で行う必要があることを意味します。このような実践が、能登半島での農業の伝統を保存しており、2011年には世界農業遺産 (Globally Important Agricultural Heritage System, GIAHS) に指定されました。

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