タイトル 繁栄期の料亭、ホテル建築群

  • 北海道
ジャンル:
史跡・城跡 食・食文化
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2023年
地域協議会名:
小樽市日本遺産推進協議会

Restaurants and Hotels in Otaru’s Golden Age 


From the late nineteenth to early twentieth century, Hokkaido’s most opulent restaurants and hotels were in Otaru. Starting as a fishing village in 1865, Otaru grew rapidly to a bustling port town of around 60,000 by the turn of the century.


By the end of the nineteenth century, the annual herring catch in Otaru was close to 90,000 tons. The abundance of herring made fishermen and traders wealthy and brought an influx of fortune seekers looking to make the most of the “herring gold rush.” Most of the herring was made into fertilizer and was in demand for the production of cotton and indigo grown in southwestern Honshu.


New wealth and leisure

Newly wealthy families built mansions in Otaru, importing the finest furnishings, fashions, and building materials from Kyoto and ports along the Sea of Japan coast. Restaurants and fine art stores catered to the rich, and inns and hotels opened to accommodate merchants from the mainland and abroad.


Lavish entertainments

High-class restaurants opened to entertain wealthy merchants, fishermen, politicians, and celebrities. They featured windows set with imported glass, gaslit chandeliers, decorative features carved from exotic woods, and large banquet halls and performance spaces for dance and music recitals. During the Taisho era (1912–1926) some 600 geisha entertained Otaru’s wealthy citizens at these exclusive establishments. As the economy slowed in the mid-twentieth century, most of the restaurants closed down and merchant families moved away. The few restaurants that remain, including the Kaiyotei and Kotei, are closed for restoration or have been repurposed as private facilities.


The Kaiyotei opened near Sakaimachi Street between 1885 and 1890, hosting merchants, politicians, and celebrities until it closed in 2015. The restaurant expanded in the Taisho era, and the current structure consists of three connected wings built at different time periods. The Kotei was a branch of a popular restaurant in Tokyo’s Shinjuku district that opened in Otaru in the wealthy Shinonome-cho neighborhood in 1937. Otaru’s Kotei accepted guests only by introduction and provided the services of geisha. It had tatami-floored banquet rooms and a cypress-floored stage for dance and music performances. Until the 1950s, there were at least five such restaurants in Shinonome-cho.


Luxurious accommodations

With the influx of merchants and foreign traders in the late nineteenth century and early twentieth century, inns opened around the waterfront and near train stations in the city. The Etchuya Hotel, which today operates as the Unwind Hotel, was Otaru’s first European-style hotel. It was built in 1931 to accommodate the growing number of overseas traders and merchants coming to Otaru. The hotel was an annex of the nearby Etchuya Ryokan, a traditional inn founded in 1877. Although the inn had appeared in English-language guidebooks since the early 1900s, the owners thought a modern luxury hotel would be more appealing to international guests.

繁栄期の料亭、ホテル建築群


19 世紀後半から 20 世紀初頭にかけて、北海道で最も豪華なレストランやホテルは小樽にありました。 1865 年に漁村として始まった小樽は世紀の変わり目までに人口約 6 万人の賑やかな港町へと急速に成長しました。


19世紀末までに小樽のニシン年間漁獲量は9万トン近くに達しました。ニシンが豊富に採れたことで漁師や商人は裕福になり、「ニシンのゴールドラッシュ」の恩恵にあずかろうと富を求める人々が町に殺到しました。ニシンの大部分は肥料に加工され、本州南西部で育つ綿花や藍の生産に必要とされました。


新たな富と余暇

新興の裕福な家族は京都や日本海沿岸の港から最高級の家具、ファッション、建築資材を輸入して、小樽に邸宅を建てました。小樽には富裕層向けのレストランや美術店が作られ、国内外からの商人を受け入れる旅館やホテルもオープンしました。


豪華なエンターテイメント

豪商、漁師、政治家、著名人をもてなすために高級レストランがオープンしました。輸入ガラスがはめ込まれた窓、ガス灯シャンデリア、エキゾチックな木から彫られた装飾品、そしてダンスや音楽リサイタルのための大きな宴会ホールやパフォーマンススペースが特徴でした。大正時代(1912年-1926年)には、約600人の芸妓がこれらの高級店で小樽の裕福な市民を楽しませていました。 20世紀半ばに経済が減速したためほとんどのレストランが閉店し、商家が移転しました。魁陽亭や光亭などいくつか残っている施設は改修のため閉鎖されているか、民間の施設として再利用されています。


魁陽亭は 1885 年から 1890 年にかけて堺町通り近くにオープンし、2015 年に閉店するまで商人、政治家、著名人をもてなしました。レストランは大正時代に拡張され、現在の建物は異なる時期に建てられた 3 つの棟がつながった構成になっています。光亭は東京の新宿区にある人気料亭の支店で1937 年に小樽の裕福な地区である東雲町にオープンしました。小樽の光亭は一見さんお断りで、芸妓のサービスを提供していました。畳敷きの宴会場とダンスや音楽のパフォーマンスが行われる檜敷きステージがありました。1950年代まで東雲町にはこのようなレストランが少なくとも5軒ありました。


豪華な宿泊施設

19世紀末と20世紀初頭に商人や外国貿易商が流入すると、ウォーターフロントや駅近くに旅館がオープンしました。現在アンワインドホテルとして営業している越中屋ホテルは小樽初の欧風ホテルです。小樽に来る海外貿易商や商人の増加に対応するために1931 年に建設されました。このホテルは近くにある 1877 年創業の伝統的な旅館、越中屋旅館の別館でした。この越中屋旅館は 1900 年代初頭から英語のガイドブックに掲載されていましたが、オーナーはモダンで豪華なホテルの方が海外からのゲストにとって魅力的だと考えていました。

再検索