タイトル 寺泊 魚の市場通り

  • 新潟県
ジャンル:
食・食文化 地域の特産物
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
251-500
作成年度:
2023年
地域協議会名:
「越後長岡」観光振興委員会

Teradomari Fish Market Street


Nagaoka residents and sightseers alike head to Teradomari Fish Market Street to visit shops that specialize in fresh fish, regional products, and souvenirs. Colorful signs, countless types of seafood on display, and lively conversations between vendors and customers contribute to the atmosphere of the bustling market. Teradomari Fish Market Street is located within walking distance of the Sea of Japan coast, allowing visitors to enjoy food and shopping near the ocean.


History

The Teradomari area has been a trade hub for more than four centuries. It was one of the stops for merchant vessels known as kitamaebune (“north-bound ships”) that sailed the coastal route between the Seto Inland Sea and the Sea of Japan. Two important trading roads, Hokkoku Kaido and Mikuni Kaido, ran from Teradomari to large centers of commerce in present-day Nagano and Gunma Prefectures, respectively. Teradomari Fish Market Street was established in 1974 with the opening of the fresh seafood shop Kakujo Gyorui. At present, the market consists of around a dozen stores, the majority of which specialize in seafood. Although trade routes and practices have changed over the centuries, Teradomari Fish Market Street still provides marine products and other goods to people from near and far.


Marine Products

Storefronts and shop aisles are filled with fish of all shapes and sizes, as well as crab, shrimp, octopus, squid, shellfish, and more. Fresh catches are chilled on beds of ice, allowing customers to inspect the wide assortment of options. Some merchants offer skewers of grilled fish or other seafood that can be eaten right away. Another specialty is banyajiru, a savory seafood soup made with ingredients that change daily. Outdoor benches and tables are available for enjoying the market food or taking a short break, and some stores operate sit-down restaurants on the second floor of their buildings.


Other Regional Products and Souvenirs

In addition to fresh fish, the stores offer many Niigata specialties such as soy sauce, miso paste, and products made from the prefecture’s renowned rice, including crackers, mochi and dango sweets, and high-quality sake. Ice cream, shaved ice, and traditional Japanese confections are available for those who want a break from savory foods. Whether buying seafood, choosing gifts for friends and family, or just browsing, Teradomari Fish Market Street has something of interest for everyone.

寺泊 魚の市場通り


長岡市民も観光客も新鮮な魚介類や地元の特産品、土産物を求めて寺泊魚の市場通りを訪れます。色とりどりの看板、数え切れないほどの魚介類、活気ある店員と客との会話など、賑やかな市場の雰囲気が特徴です。寺泊魚の市場通りは日本海から徒歩圏内にあり、海の近くで食事や買い物を楽しむことができます。


歴史

寺泊は、4世紀以上にわたって貿易の中心地でした。寺泊は、瀬戸内海と日本海の間の沿岸航路を往復する北前船(北行きの船)の中継地のひとつでした。寺泊には北国街道と三国街道という2つの主要な交易路が通っており、現在の長野県と群馬県の大きな商業の中心地へと通じていました。寺泊魚の市場通りは、1974年に鮮魚店「角上魚類」が開店したことで誕生しました。現在は十数店舗が軒を連ね、その大半が魚介類を専門に扱っています。交易ルートや地域の慣習は数世紀にわたって変化してきましたが、寺泊魚の市場通りは今もなお、近隣や遠方からの買い物客に海産物やその他の商品を提供しています。

海産物

店先や店の通路には、大小さまざまな魚のほか、カニ、エビ、タコ、イカ、貝類などが所狭しと並んでいます。獲れたての魚介類が氷の上で冷やされ、客は豊富な品揃えの中から選ぶことができます。その場で魚やその他の海産物を串焼きにして食べられるものを提供する店もあります。また、日替わりの具材を使った海鮮汁「番屋汁」も名物です。屋外のベンチやテーブルでは市場で売られている食べ物を楽しんだり、軽く休憩ができる他、建物の2階でお座敷スタイルのレストランを営業している店もあります。


その他の特産品・お土産

鮮魚のほかに、醤油や味噌、県の名産米を使ったせんべい、餅、団子、そして上質なお酒など新潟県の名産品も数多く取り扱っています。塩気ある食べ物からひと休みしたい人にはアイスクリームやかき氷、伝統的な和菓子があります。海産物を買うもよし、友人や家族へのお土産を選ぶもよし、ただ見て回るだけもよし、寺泊魚の市場通りは誰もが楽しめるところです。

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