タイトル 生姜醤油ラーメン

  • 新潟県
ジャンル:
食・食文化
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
251-500
作成年度:
2023年
地域協議会名:
「越後長岡」観光振興委員会
位置情報:
新潟県長岡市

Shoga Joyu Ramen (Ginger and Soy Sauce Ramen)


A Nagaoka comfort food called shoga joyu ramen is a savory noodle soup brimming with ginger and soy sauce flavors. It is considered one of the best varieties in Niigata Prefecture, which is famous for the quality of its ramen. Due to the popularity of shoga joyu ramen, it is also known as Nagaoka-style ramen.


Shoga joyu ramen is characterized by a mellow ginger taste, which results from cooking this key ingredient in soy sauce-flavored broth. Simmering the ginger yields a smoother flavor compared to adding raw or pickled ginger as a garnish. Each shop uses its own recipe for the soup broth, but the ramen toppings are generally the same: spinach, fermented bamboo shoots (menma), spring onions, slices of roasted pork, and a sheet of nori seaweed. As with other types of ramen, a popular way to enjoy it is to hold the chopsticks in one hand and the Chinese soup spoon (renge) in the other, alternating between eating the noodles and sipping the warm, savory broth.


Ramen originated in China, but Japan has developed its own distinct variations, and ramen enthusiasts often travel the country to try regional specialties. One might assume that shoga joyu ramen is a warm comfort food for Nagaoka’s snowy winters, but it is in high demand year-round. Fans of the dish praise it as a hearty, reasonably priced meal with a rich and satisfying flavor.

生姜醤油ラーメン


長岡のソウルフードは生姜醤油ラーメンと呼ばれる、生姜と醤油の風味豊かな麺入りスープです。品質を誇るラーメンとして有名で、新潟県でも最高の一杯とされています。生姜醤油ラーメンはその人気から、長岡系ラーメンとも呼ばれています。


生姜醤油ラーメンは、醤油味のスープで要となる材料の生姜を煮込むことで引き出される、まろやかな生姜の風味を特徴としています。生姜を煮ることで、生の生姜や紅生姜を具として加えるよりも柔らかな味わいになります。スープは各店舗独自のレシピで作られていますが、具はほぼ同じで、ほうれん草や発酵させたタケノコ(メンマ)、ネギ、チャーシュー、海苔一枚です。他のラーメンの種類と同様に、一方の手に箸、もう一方の手にレンゲを持ち、麺を食べたり温かい風味良好なスープをすすったりして食べるのが人気の食べ方です。


ラーメンは中国発祥ですが、日本では独自のバリエーションが発展しており、ラーメン愛好家は地域の名物を食べるために日本中を旅することがよくあります。生姜醤油ラーメンは、長岡の雪深い冬に食べる温かいソウルフードだと思われるかもしれませんが、年間を通じて高い需要があります。この料理のファンはボリュームがあり、手頃な価格で、豊かで満足感のある味わい深い食事として高く評価しています。

再検索