タイトル 栃の実

  • 岐阜県
ジャンル:
集落・街 食・食文化
媒体利用区分:
Webページ
ワード数:
250以下
作成年度:
2023年
地域協議会名:
白川村多言語開設協議会

Horse Chestnuts


In the isolated mountains of Shirakawa-gō, getting enough nutrition over the long, harsh winters was often difficult. Because the cold climate and limited flat land made rice hard to grow, villagers survived by using whatever natural resources were available to them. Local Japanese horse chestnuts, for example, were processed and added to mochi (glutinous rice cakes), to increase their nutritional value. The result, called tochimochi, would keep through the winter.


Japanese horse chestnuts contain saponins, toxins with a bitter flavor that discourages mice and other forest animals from eating them. Saponins also cause sickness when ingested in large quantities, but villagers learned how to remove most of them by soaking the chestnuts in water mixed with the oak ash left from their hearth fires.


Because horse chestnuts were vital to winter survival, cutting down horse chestnut trees was banned. Foraging was conducted village-wide, and all the families who participated received a proportionate number of chestnuts. This is one of many ways in which villagers worked together to ensure their mutual survival.

栃の実


冬が長く厳しい孤立した山間部の白川郷では、十分な栄養をとることがしばしば困難だった。寒冷な気候と平坦な土地が限られていたため、米の栽培は難しく、村人たちは利用可能な自然資源は何でも利用して生き延びた。例えば、地元産の栃の実は、栄養価を高めるために餅に使われた。栃餅と呼ばれるこの餅は、冬でも日持ちがした。


栃の実にはサポニンという苦味のある毒素が含まれており、ネズミなどの森の動物が栃の実を食べないようにする効果がある。また、サポニンは大量に摂取すると病気を引き起こすが、村人たちは、囲炉裏を焚いた後に残った樫の灰を混ぜた水に栃の実を浸すことで、そのほとんどを取り除く方法を学んだ。


栃の実は冬に生存するために欠かせないため、栃の木の伐採が禁止された。採収は村全体で行われ、参加したすべての家族が均等に栃の実が配られた。これは、村が生き残りをかけて共同作業を行った多くの例のひとつである。

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