タイトル クエ鍋

  • 和歌山県
ジャンル:
食・食文化
媒体利用区分:
Webページ アプリ・QRコード等 パンフレット
ワード数:
251-500
作成年度:
2023年
地域協議会名:
一般社団法人紀州の環(和歌山県由良町登録DMO)

Longtooth Grouper Hot Pot


The white, slightly translucent flesh of the longtooth grouper is cooked at the table alongside vegetables and other ingredients in a hot pot dish known locally as kue nabe. The dish is associated with the waters off Wakayama Prefecture, which provide a habitat for the longtooth grouper (kue). Restaurants and accommodations in the town of Yura offer kue nabe using wild-caught grouper, considered a delicacy for its texture, flavor, and rarity.


The flesh of the kue has a distinctive yet mild flavor and a firm texture. It is lean and moist and separates into large flakes. In kue nabe, the vegetables and grouper are cooked in kombu broth and served with a dipping sauce. The sauce is typically a blend of soy sauce and ponzu, a citrus-based condiment. It is customary to add a little momiji oroshi (grated daikon and chili) and some finely chopped scallion to the sauce before dipping the cooked ingredients. Appetizers and small side dishes are also served with kue hot pot meals and often feature the skin and innards of the fish parboiled, deep fried as tempura, or simmered with butter, soy sauce, and other ingredients.


Longtooth grouper can live to around 40 years of age and exceed 1 meter in length, with some of the largest weighing 50 kilograms. Its rarity is partly a result of its growth rate, which is slower than other more prevalent and commonly eaten fish species such as amberjack. Whereas it takes around 5 years for amberjack to reach full maturity at around 80 centimeters (8–10 kg), it takes 20 years for longtooth grouper to become fully grown at around 100 centimeters (15–30 kg). Demand for kue outweighs supply, and the fish commands a premium at auction. Many of the largest longtooth grouper are sold to fine-dining establishments in the major cities outside of Wakayama.


Kue nabe and other multi-course meals of longtooth grouper, which include kue sashimi, are offered at select restaurants and accommodations in Yura. All longtooth grouper cuisine requires an advance reservation.

クエ鍋


クエの白くてやや半透明な身は地元では「クエ鍋」として知られる鍋料理で野菜や他の具材と一緒に食卓で調理されます。この料理はクエの生息地である和歌山県沿岸で提供されています。由良町の飲食店や宿泊施設では食感や風味、希少性から珍味とされる天然のクエを使ったクエ鍋を提供しています。


クエの身は独特でありながらマイルドな風味と歯ごたえがあります。脂が少なくしっとりとしていてが大きいです。クエ鍋は昆布だしで野菜とクエの身を調理し、つけダレでいただきます。たれは通常、醤油とポン酢(柑橘系の調味料)を調合したものです。調理した食材を浸す前に少量のもみじおろし(大根おろしと唐辛子のすりおろし)と細かく刻んだネギをたれに加えるのが通例です。前菜や小さなおかずもクエ鍋料理と一緒に提供され、魚の皮と内臓を湯引きしたり、天ぷらとして揚げたり、バター、醤油、その他の材料で煮込んだりしてあります。


クエは40年ほど生きることがあり、体長は1メートルを超え最大のものでは体重が50キロにも達します。クエが希少であることの一つはカンパチなどのより普及している一般的に食べられている他の魚種よりも成長速度が遅いことが挙げられます。カンパチは体長80センチ(8~10キロ)程度で成魚になるまで5年程度かかるのに対しクエは体長100センチ(15~30キロ)程度で成魚になるまで20年かかります。クエの需要は供給を上回り、せりでは高値で取引されます。最大級のクエの多くは和歌山県外の主要都市の料亭などに販売されています。


由良町の一部の飲食店や宿泊施設では、クエ鍋やクエ刺しなどクエの会席料理を提供しています。全てのクエ料理には事前予約が必要です。

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